Δικαίωση για την οικογένεια του Τσαλικίδη

Οι δικοί του άνθρωποι εκφράζουν «ιδιαίτερη ικανοποίηση» για την απόφαση του ΕυρωδικαστηρίουΙδιαίτερη ικανοποίηση» εξέφρασε η οικογένεια του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έκρινε ότι οι ελληνικές Αρχές βιάστηκαν να κλείσουν την έρευνα για τον θάνατό του ως «αυτοκτονία».

Σε ανακοίνωση μέσω του δικηγόρου της Σταύρου Χούρσογλου, η οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη, που είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο σπίτι του το 2005, αναφέρει ότι με την επίμαχη απόφαση αποκαθίσταται η μνήμη του δικού τους ανθρώπου «και καταδεικνύονται οι πλημμέλειες στην ποινική διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του θανάτου του».

«Οι πλημμέλειες τούτες ήταν που, όπως έκρινε ομόφωνα το κορυφαίο ευρωπαϊκό δικαιοδοτικό όργανο, οδήγησαν στην καταδίκη της Ελλάδος για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή. Τούτο ιδρύει, κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υποχρέωση κάθε κράτους να διαθέτει και να ενεργοποιεί μια διαδικασία που να διερευνά αποτελεσματικώς τον κάθε θάνατο. Μια τέτοια επαρκής διερεύνηση στην περίπτωση του Κώστα Τσαλικίδη, κατά την απόφαση, δεν υπήρξε» επισημαίνει η οικογένεια και καταλήγει: «Στα όσα νόμιμα θα πρέπει δικονομικώς να ακολουθήσουν, εν όψει της ανατροπής των δεδομένων της υπόθεσης του Κώστα Τσαλικίδη από την έκδοση της παραπάνω απόφασης, η οικογένειά του θα είναι πεισμόνως και σταθερώς παρούσα».

Η ανακοίνωση της οικογένειας Τσαλικίδη, ο θάνατος του οποίου συνδέθηκε με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών το οποίο είχε συνταράξει την κυβέρνηση Καραμανλή, δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο λίγες ώρες μετά την απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα να ζητήσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών τη δικογραφία της υπόθεσης προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει εντολή για περαιτέρω έρευνα, με βάση όσα διαλαμβάνονται στην απόφαση του ΕΔΔΑ.

Μαρία Ζαχαροπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα