Γενική απεργία στη Λέσβο που «φωνάζει» για τους πρόσφυγες

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λέσβο, όπου πλέον φιλοξενούνται περισσότεροι από 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται σε περίπου 32.000. Χθες έγινε γενική απεργία στο νησί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς, με βασικό αίτημα να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες.

Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, στόχος είναι «η φωνή της Λέσβου να ακουστεί δυνατά και να φθάσει ως τα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα. Να αλλάξει η πολιτική που υποβάλλει το νησί στο μαρτύριο της σταγόνας. Να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ζουν οι περισσότεροι σε άθλιες συνθήκες. Η Λέσβος δεν είναι ανοικτή φυλακή ούτε θα επιτραπεί σε κάποιους να τη βλέπουν σαν τέτοια».

Την ίδια ώρα σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών Λέσβου «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» σημειώνει: «Η περιοχή της Μυτιλήνης των 32.000 κατοίκων φιλοξενεί πάνω από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Δηλαδή, το 0,3% του πληθυσμού της χώρας φιλοξενεί το 10% των προσφύγων και μεταναστών.

Αυτή η αναλογία πρέπει άμεσα να αλλάξει, να ανατραπεί. Η οργάνωση προτείνει άμεση μεταφορά των ευάλωτων ομάδων (οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι κ.λπ.) στην ηπειρωτική Ελλάδα και άμεση ενοικίαση δωματίων, ξενοδοχείων και κατοικιών για τους υπεράριθμους της Μόριας».

Εν τω μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων, στη Μόρια. Τα επεισόδια άρχισαν στις 12 τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκαν ως τις πρωινές ώρες, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στις εγκαταστάσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε χώρο όπου στεγάζεται ΜΚΟ αλλά και σε οικίσκους διαμονής. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης παρενέβη ισχυρή αστυνομική δύναμη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα