Σε αδιέξοδο Γερμανία, Μέρκελ

Ολοταχώς για εκλογές μετά την αποχώρηση των Φιλελευθέρων από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας! Από τη
Θεανώ Καρούτα

Βαθύτατα πληγωμένη βγαίνει η Ανγκελα Μέρκελ από το ναυάγιο της «Τζαμάικα» μετά την αποχώρηση των Φιλελευθέρων (FDP) από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. «Καλύτερα να μην κυβερνήσουμε, αν πρόκειται να κυβερνήσουμε λανθασμένα» δήλωσε ο αρχηγός τους, ο Κρίστιαν Λίντνερ, όντας ο μόνος ειλικρινής αναφορικά με τα αγεφύρωτα κενά που έχασκαν ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους (κλίμα, Ε.Ε., άμυνα, Μεταναστευτικό).

Η 63χρονη καγκελάριος, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα «μέρα περισυλλογής», ενώ αργότερα, εξετάζοντας τα σενάρια -και με τον Μάρτιν Σουλτς να έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως οι Σοσιαλιστές (SPD) λένε «όχι» σε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό ακόμα και χωρίς τη Μέρκελ στο τιμόνι-, δήλωσε «πολύ επιφυλακτική» για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας. Η καγκελάριος είπε πως σε μία τέτοια περίπτωση οι νέες εκλογές «θα ήταν προτιμότερες». Υπέρ των εκλογών τάσσεται και η πλειονότητα των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΑRD που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες βράδυ.

Η άλλοτε πανίσχυρη ηγέτιδα της Γερμανίας είχε αρχίσει πάντως να μετρά τις πληγές της ήδη από τις εκλογές, καθώς είδε την ισχύ της να μειώνεται σημαντικά. Το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), έλαβε το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 33%, με τους περισσότερους ψηφοφόρους να κινούνται δεξιότερα, εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής της. Κι αυτό είναι ακόμα ένα αγκάθι για την καγκελάριο, καθώς το φάντασμα της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) πλανάται ακόμα πάνω από το Βερολίνο.

Ανησυχούν για τα ποσοστά του AfD

Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι ανησυχούν πως, εάν προκηρυχθούν νέες εκλογές, το AfD θα ανεβάσει κι άλλο το ποσοστό (13%) που έλαβε στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Η Μέρκελ, φανερά αμήχανη, στέκεται τώρα μπροστά στις εξελίξεις, που μοιάζουν να την προσπερνούν. «Δεν είχα σχεδιάσει κάτι τέτοιο» δήλωσε. Την ίδια στιγμή ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών έχει ξεσπάσει, με τους Πρασίνους να ρίχνουν ευθύνες στους Φιλελευθέρους για την «καταστροφή» του κυβερνητικού συνασπισμού. Τα αίματα αναμένεται να ανάψουν και στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, καθώς ο Σουλτς έχει μπροστά του το συνέδριο του κόμματος, στο οποίο θα γίνουν και οι εργασίες για τη νέα ηγεσία, και είναι γνωστό πως στελέχη και μέλη είναι διχασμένα αναφορικά με τη συνεργασία με τη Δεξιά. Το Σύνταγμα πάντως προς στιγμήν προβλέπει διάλυση της Βουλής, διεργασίες και προκήρυξη νέων εκλογών κατά το Πάσχα, σενάριο που εκτιμά ως πιθανότερο και ο Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα