Ο Ερντογάν θέλει να κάνει νησί την Κωνσταντινούπολη

Το (νέο) τρελό σχέδιο για δημιουργία μιας διώρυγας παράλληλα με τα στενά του Βοσπόρου Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Δεν του έφτανε το «Λευκό Παλάτι» των 1.000 δωματίων, που είναι 30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, τώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να ξεκινήσει την υλοποίηση ενός άλλου «τρελού σχεδίου» -όπως το έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος-, που θα μετατρέψει την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης σε… νησί!

Το φιλόδοξο σχέδιο του «σουλτάνου», μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας διώρυγας μήκους 43 χιλιομέτρων, που θα ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα, θα «τρέχει» παράλληλα με τον Βόσπορο και θα καταλήγει στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Ονειρο του «σουλτάνου»

«Η δημιουργία μιας νέας διώρυγας παράλληλα με τον Βόσπορο, που εμείς αποκαλούμε Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, είναι το όνειρό μου. Θεού θέλοντος, θα βάλουμε τα θεμέλια στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του επόμενου έτους» είχε δηλώσει ο Ερντογάν τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βελιγράδι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν η διώρυγα του Σουέζ, η διώρυγα του Παναμά και θα υπάρχει και η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης».

Το «τρελό σχέδιο» του Τούρκου προέδρου περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία αρκετών γεφυρών, καθώς και ενός τρίτου αεροδρομίου για την Κωνσταντινούπολη, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την εκατοστή επέτειο του σύγχρονου τουρκικού κράτους, το 2023.

Την ίδια ώρα, όμως, επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το κανάλι του Ερντογάν θα περάσει ανάμεσα από δάση, αγροτικές εκτάσεις και πηγές γλυκού νερού, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Επιπλέον, θα κινδυνέψουν άμεσα ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στην περιοχή, όπως η αρχαιοελληνική Βαθονεία και το σπήλαιο Γιαριμπουργκάζ, ένας από τους αρχαιότερους γνωστούς οικισμούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το έργο είναι αναγκαίο για την αποσυμφόρηση του Βοσπόρου, ο οποίος δεν αρκεί πλέον για να καλύψει τις ανάγκες διέλευσης των μεγάλων εμπορικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα στην Προποντίδα.

Και βόμβα συμβούλου για έξοδο από ΝΑΤΟ

«Δεν έχουμε ανάγκη από έναν οργανισμό που επιδεικνύει με κάθε δυνατό τρόπο εχθρική στάση απέναντι σε ένα μέλος του. Το ζήτημα της παρουσίας μας σε αυτόν τον οργανισμό θα πρέπει να εξεταστεί επειγόντως από το τουρκικό Κοινοβούλιο». Αυτά δήλωσε ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, Γιαλτσίν Τοπτσού, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Haberturk, μετά την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, εξαιτίας του σεναρίου των πρόσφατων στρατιωτικών ασκήσεων, που παρουσίαζε τον Ατατούρκ και τον Ερντογάν ως εχθρούς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αποσύρει τους 40 Τούρκους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα