Οι 8 στις 10 θύματα του συζύγου

Ενδοοικογενειακή βία αφορά η συντριπτική πλειονότητα περιστατικών κακοποίησης που καταγγέλθηκαν στη γραμμή SOS 15900Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) σχετικά με την κακοποίηση των γυναικών, σύμφωνα με τα οποία 8 στις 10 γυναίκες που επικοινώνησαν με την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 τον τελευταίο χρόνο έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και μάλιστα από τον σύζυγό τους. 

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία προέκυψαν από τις κλήσεις που έγιναν στο διάστημα 19 Νοεμβρίου 2016-19 Νοεμβρίου 2017 στην τηλεφωνική γραμμή της ΓΓΙΦ και δόθηκαν στη δημοσιότητα εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, που είναι στις 25 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 5.041 κλήσεις που δέχθηκε συνολικά κατά τη διάρκεια του ενός έτους η γραμμή, οι 4.266 (85%) αφορούσαν καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας.

Και από τρίτους

Ειδικότερα, από αυτές οι 3.034 κλήσεις (71%) έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ οι 1.232 κλήσεις (29%) ήταν καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα, όπως γονείς, γείτονες, άτομα από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον.
Σε ποσοστό 80%, οι 2.432 κλήσεις που έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες αφορούσαν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, με δράστη κυρίως τον σύζυγο.

Επίσης, το 50% των γυναικών που έπεσαν θύματα κακοποίησης είναι μητέρες και το 82% είναι Ελληνίδες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει και ένα ποσοστό, το οποίο μπορεί να είναι μικρό και να προσεγγίζει το 1%, ωστόσο αφορά την κακοποίηση γυναικών με ειδικές ανάγκες.

Παράλληλα, από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σχετικά με τη βία στις γυναίκες προέκυψε ότι δεν υπήρξε καμία κλήση που αφορούσε πορνεία ή παράνομη διακίνηση και εμπορία (trafficking).

«Πες ΟΧΙ» από τις «Ιωνίδες» στη Ραφήνα

Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου) διοργανώνει την Παρασκευή ο Σύλλογος Γυναικών «Ιωνίδες», που δραστηριοποιείται στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Εχεις τη δύναμη – Πες ΟΧΙ στη βία… Μπορείς», που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου – Λυκείου Ραφήνας (Λ. Χρυσοστόμου Σμύρνης 10), θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας Ισότητας Φύλων Φωτεινή Κούβελα, οι καθηγητές Στυλιανός Παπαγεωργίου – Γονατάς και Αρτεμις Γιώτσα, οι δικηγόροι Γιώτα Κηπουρού, Εβελυν Μουτεβελή, Κυριάκος Κόκκινος και η ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Αθήνας Κατερίνα Κωστάκη. Τον συντονισμό της βραδιάς θα έχει η δημοσιογράφος Χριστίνα Λαμπίρη.

O Σύλλογος Γυναικών «Ιωνίδες» είναι μη κερδοσκοπικός, ιδρύθηκε με σκοπό την προσφορά στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών του.
Μέσα από τις δράσεις του, στοχεύει στην ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των γυναικών και την προώθηση της ισότητας και του σεβασμού των γυναικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα