Ασφυκτική πίεση σε Σουλτς, που απειλεί με παραίτηση!

Θέλουν να βάλουν τους Σοσιαλιστές στην κυβέρνηση μετά το φιάσκο της «Τζαμάικα»Από τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Σαν ωρολογιακή βόμβα που έσκασε, αφήνοντας πίσω της πολλά θύματα στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, φαίνεται ότι λειτούργησε η άκαρπη διαβούλευση των τελευταίων εβδομάδων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα»!

Την ώρα που η… ηχώ του αιτήματος της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Ντόρτμουντ για αποχώρηση της Μέρκελ από την προεδρία του κόμματος στοιχειώνει για τα καλά πια την άλλοτε πανίσχυρη καγκελάριο, πολιτικούς πονοκεφάλους αντιμετωπίζουν τόσο ο Μάρτιν Σουλτς όσο και ο Βαυαρός πρωθυπουργός και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ. Αν και στην περίπτωση του δεύτερου χθες υπήρχε διάψευση της πληροφορίας πως επρόκειτο να παραιτηθεί από τον θώκο για να αντικατασταθεί από τον υπουργό Οικονομικών του, τον Μάρκους Σέντερ, στην περίπτωση του Μάρτιν Σουλτς τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο περίπλοκα.

Την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βιώνουν ήδη τη δική τους περίοδο «πασοκοποίησης», μετά το πρόσφατο εκλογικό στραπάτσο που υπέστησαν πληρώνοντας τον λογαριασμό για τις πολιτικές που ακολούθησαν επί σειράν ετών -και ως εταίροι της Δεξιάς-, η πεισματική (;) άρνηση του αρχηγού τους να συνεργαστεί με την Ανγκελα Μέρκελ προς την κατεύθυνση του σχηματισμού ενός νέου μεγάλου συνασπισμού προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στο εσωκομματικό τοπίο. Αλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το SPD «κακώς τη δεδομένη στιγμή δεν το ξανασκέφτεται», ενώ περισσότεροι είναι όσοι καταλογίζουν στον Σουλτς «λανθασμένους χειρισμούς» μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την «Τζαμάικα».

Το «Focus», πάντως, επικαλούμενο ανταπόκριση του περιοδικού «Economist» από τη Γερμανία, ανέφερε ότι χθες κυκλοφορούσε στο Βερολίνο η φήμη πως ο αρχηγός του SPD απείλησε με παραίτηση τους πολιτικούς συντρόφους του! Θέση που φέρεται ότι πήρε ο Σουλτς λίγο προτού συναντηθεί με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος -σε όλους τους τόνους- έχει δείξει ότι δεν θέλει με τίποτε η χώρα να πάει σε νέα εκλογική μάχη.

Σύμφωνα με δηλώσεις δύο πηγών του περιβάλλοντός του, που επικαλούνταν πάντως χθες το Bloomberg, ο Μάρτιν Σουλτς φέρεται ότι είναι έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ, προσφέροντάς της ωστόσο μόνο περιορισμένη υποστήριξη για τέταρτη θητεία, στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει και πάλι σε έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό. «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μία καλή λύση για τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες» δήλωσε ο ίδιος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, προσθέτοντας ότι έχει πλήρη επίγνωση των ευθυνών του.

Φραγή στο twitter από τον χερ Σόιμπλε

Μάλλον ξέχασε ο Σόιμπλε ότι προεδρεύει στη γερμανική Βουλή και πως δεν ηγείται κάποιου στρατοπέδου, και αποφάσισε, στην εποχή των κοινωνικών δικτύων (!), να απαγορεύσει τα «τιτιβίσματα» στο twitter κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων! Ο νέος πρόεδρος της Bundestag με επιστολή του ενημέρωσε τους βουλευτές ότι δεν θα επιτρέπονται στο εξής «η λήψη φωτογραφιών, το twitter και η διαρροή ειδήσεων από την Ολομέλεια»! Η απόφασή του φυσικά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των βουλευτών, με κάποιους εξ αυτών να δηλώνουν μέσω twitter πως θα πολεμήσουν τον παρωχημένο κανονισμό του βουλευτή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα