«Θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τη ΔΕΗ»

Ο Γ. Σταθάκης θεωρεί ότι θα δοθεί πράσινο φως από τους δανειστές για την πώληση. Προ  των πυλών οι μηνιαίοι λογαριασμοί ρεύματοςΤην επόμενη εβδομάδα θεωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα πωληθούν. Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι σύντομα η επιχείρηση θα στέλνει μηνιαίους λογαριασμούς, ειδικά για όσους πληρώνουν ηλεκτρονικά. Εκτιμάται ότι σήμερα 800.000 πελάτες πληρώνουν ηλεκτρονικά, ενώ του χρόνου θα υπερδιπλασιαστούν στα 2.000.000. 

Ο κ. Σταθάκης μιλώντας στο 22ο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη», το οποίο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), υποστήριξε ότι με την πώληση του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ θα δημιουργηθούν «δύο ή τρεις νέοι πόλοι» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τον κ. Σταθάκη, στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να αποτελεί η ΔΕΗ βασικό πυλώνα, μετασχηματισμένη ως εταιρία που θα παράσχει και υπηρεσίες με ισχυρότερη παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Εξασφάλιση ρευστότητας

Και ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ βλέπει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων ως ευκαιρία για την εξασφάλιση ρευστότητας, ώστε να επενδύσει σε νέους τομείς, όπως οι ΑΠΕ.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης υποστήριξε ότι μόνο από την πώληση της μονάδας Μελίτη θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις που μπορούν να φτάσουν και τα 900.000.000 ευρώ με τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Στην αγορά του φυσικού αερίου ο ΥΠΕΝ υποστήριξε πως αλλάζει μέσω απελευθέρωσης και της λιανικής από τον Ιανουάριο, ενώ επανέλαβε ότι στόχος της χώρας είναι να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς αερίου από διαφοροποιημένες πηγές. Για τις έρευνες για τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων είπε ότι εντός του προσεχούς εξαμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση νέων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο.

«Εμφατικά “παρών” στο εγχείρημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας δηλώνει ο Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια», όπως υποστήριξε στην ομιλία του στο ίδιο συνέδριο ο εκτελεστικός πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. Στάθης Τσοτσορός, προσθέτοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή ο όμιλος υλοποιεί έναν μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό, που είναι προσανατολισμένος στον ενεργειακό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, μέσω και της αποτελεσματικής υλοποίησης του προγράμματος έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα