Μαύρη πρωτιά στην αφαίμαξη

Η Ελλάδα είχε το 2016 τη μεγαλύτερη αύξηση (2,2%) στα φορολογικά έσοδα από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑΡεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) αναδεικνύεται η Ελλάδα, και με τη βούλα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)! Μάλιστα, η αρνητική αυτή πρωτιά κατεγράφη σε έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ο ΟΟΣΑ για το 2016, προτού τεθούν σε εφαρμογή οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που ισχύουν από την αρχή της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 2,2%, σκαρφαλώνοντας από το 36,4% του ΑΕΠ το 2015 στο 38,6% πέρυσι, ενώ η μέση αύξηση στα 35 κράτη-μέλη του οργανισμού ήταν της τάξεως του 0,3%, από το 34% στο 34,3% του ΑΕΠ.
Το μέσο ποσοστό των φορολογικών εσόδων επί του ΑΕΠ είναι οριακά υψηλότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2016 σε σύγκριση με το 2000 (34,3%, έναντι 33,9% το 2000). Στη χώρα μας το χαμηλότερο ποσοστό της περιόδου είχε σημειωθεί το 2004 και ήταν 29,9%.

Η Ελλάδα κατατάσσεται 10η ανάμεσα στα 35 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ σε επίπεδο φορολογικής επιβάρυνσης προς το ΑΕΠ. Τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Δανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, με ποσοστά από 44,2% έως 45,9% του ΑΕΠ, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις βρίσκονται η Ιρλανδία, η Χιλή και το Μεξικό, με ποσοστά από 17,2% έως και 23%.

Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και οι μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή σε συνδυασμό με τον επαχθή φόρο στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) και τις δυσθεώρητες ασφαλιστικές εισφορές οδήγησαν την Ελλάδα στην κορυφή των επιβαρύνσεων.

Η αναλογία

Στη χώρα μας από τα 100 ευρώ εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές τα 29 ευρώ προέρχονται από εισφορές (26 ευρώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ), τα 39 από έμμεσους φόρους (32 ευρώ ο μέσος όρος), μόλις τα 6 ευρώ από εταιρικούς φόρους (έναντι 9 ευρώ στον ΟΟΣΑ) και τα 8 ευρώ από τους φόρους στην περιουσία (έναντι 6 ευρώ στον ΟΟΣΑ).

Βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ, που στηρίζεται σε στοιχεία του 2015, η χώρα μας κατατάσσεται στην 9η θέση αναφορικά με τη φορολογική επιβάρυνση της περιουσίας, στη 15η θέση όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές (πριν, όμως, εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου) και στην 7η θέση στο μέτωπο των έμμεσων φόρων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα