Reserve από τώρα η Επίδαυρος

Ολες τις παραστάσεις που θα ανέβουν το 2018 ανακοίνωσε ο καλλ. διευθυντής του φεστιβάλ Βαγγέλης ΘεοδωρόπουλοςΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα 

Ολα είναι έτοιμα για το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2018! Κόντρα σε αυτά που έχουμε συνηθίσει, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανακοίνωσε χθες όλες τις παραστάσεις που θα δούμε στο αργολικό θέατρο την επόμενη χρονιά (όχι όμως και του Φεστιβάλ Αθηνών, για τις οποίες θα ενημερωθούμε εν ευθέτω χρόνω), τονίζοντας πως με την κίνηση αυτή επιδιώκει να δείξει ότι η Επίδαυρος θα μπορούσε να είναι «το βαρύ πυροβολικό» του φεστιβάλ.

«Ενας επιπλέον λόγος γι’ αυτήν την επιλογή είναι ότι επιδιώκουμε να προσελκύσουμε περισσότερους ξένους θεατές» τόνισε ο ίδιος. Από την προσεχή χρονιά τα έργα που θα παρουσιάζονται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα εντάσσονται σε μια νέα θεματική. Το 2018 είναι η «Πολιτεία και Πολίτης». Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο, όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, «βρίσκεται σε στενή σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουμε στην Ελλάδα σήμερα, καθώς η ίδια η τραγωδία ως ποιητικό είδος εστιάζει στην έννοια της κρίσης».

Στο πρόγραμμα του 2018 η «Ορέστεια» έχει δεσπόζοντα ρόλο. Η εμβληματική τριλογία του Αισχύλου θα παρουσιαστεί σε τρεις διαφορετικούς χώρους: Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί τον «Αγαμέμνονα» με τον Γιάννη Στάνκογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο (6-7/7), η Αργυρώ Χιώτη στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου με την ομάδα της, τους Vasistas, σκηνοθετεί τις «Χοηφόρες» (6-7/07), ενώ στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου η Στεφανία Γουλιώτη σκηνοθετεί και ερμηνεύει τις «Ευμενίδες», μια παλιότερη παραγωγή της, η οποία επαναλαμβάνεται δουλεμένη εκ νέου (13-14/7).

Στο πλαίσιο του κύκλου των Ατρειδών θα παρουσιαστούν και άλλες εκδοχές του μύθου. Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, θα παρουσιαστεί στις 20 και τις 21 Ιουλίου στην Επίδαυρο, αλλά και ο «Ορέστης» του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (3-4/8) σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη με τον Χρίστο Στυλιανού στον ομώνυμο ρόλο.

Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου θα φιλοξενηθούν η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα (20-21/7) και ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, με τους Δημήτρη Καταλειφό και Μαρία Κεχαγιόγλου (3 και 4/8). Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», που θα παρουσιάσει ο σπουδαίος Ελληνας σκηνοθέτης Γιάννης Κόκκος (17 και 18/8).

Αριστοφάνης

Η αριστοφανική κωμωδία θα έχει και πάλι προνομιακό ρόλο στη διοργάνωση, με συνολικά τέσσερις παραγωγές.

Ο Κώστας Τσιάνος θα ανεβάσει με έναν θίασο «αστέρων» (Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας και Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης) τους «Αχαρνής» στις 29 και τις 30 Ιουνίου στην Επίδαυρο, ενώ το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς (η διανομή θα ανακοινωθεί λίαν συντόμως) στις 13 και τις 14 Ιουλίου. Στην Επίδαυρο θα ανέβουν και οι πολυσυζητημένοι «Βάτραχοι» του Κώστα Φιλίππογλου, με τους Λάκη Λαζόπουλο, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρη Πιατά και Αντώνη Καφετζόπουλο (10 και 11 Αυγούστου) και οι «Θεσμοφοριάζουσες» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με πρωταγωνιστές τους Μάκη Παπαδημητρίου, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Γιώργο Χρυσοστόμου και Νάντια Κοντογεώργη (27 και 28/07).

Μάλιστα, η τελευταία αυτή παραγωγή προ ημερών αποτέλεσε και «σημείο αντιπαράθεσης» ανάμεσα στον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ και τον Γιώργο Κιμούλη, όταν ο τελευταίος σε συνέντευξή του κατηγόρησε τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο πως αντιδεοντολογικά, όπως είπε, «έκοψε» την πρόταση που εκείνος είχε καταθέσει, εγκρίνοντας τελικά τις «Θεσμοφοριάζουσες» που θα σκηνοθετήσει ο ίδιος. «Αν ήταν εδώ ο κ. Κιμούλης θα ήταν καλύτερα» σχολίασε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα