Μειώνονται τα κρούσματα AIDS

Μόλις 492 διαγνώσεις φέτος, ενώ κύριος τρόπος μετάδοσης είναι το sex μεταξύ ανδρώνΑπό τη
Ρίτα Μελα

Με λιγότερες νέες διαγνώσεις του ιού HIV ετησίως αλλά και με λιγότερες εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου των ασθενών, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των τεσσάρων Κέντρων Αναφοράς της Ελλάδας, «εορτάζεται» στη χώρα μας η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι ειδικοί την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία του 29ου Πανελλήνιου Συνεδρίου AIDS, οι νέες διαγνώσεις HIV για το πρώτο δεκάμηνο του 2017 εμφανίζονται μειωμένες συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κυρία Δήμητρα Παρασκευά, λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων διαγνώσεων αφορά την ηλικιακή ομάδα των 30-39 χρόνων και κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

Συνολικά, έχουν δηλωθεί 16.500 περιστατικά ασθενών, καταγεγραμμένα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, και από αυτούς οι 9.500 λαμβάνουν θεραπεία. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι φέτος δεν δηλώθηκε κανένα περιστατικό κάθετης μετάδοσης του ιού, δηλαδή πρακτικά δεν μολύνθηκε κανένα νεογέννητο, αλλά και ότι καταγράφηκε πτώση στο ποσοστό των νέων περιστατικών που μολύνθηκαν μέσω της χρήσης ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Από τον Ιανουάριο ως και τον Οκτώβριο του 2017 καταγράφηκαν 492 νέα κρούσματα. Το 2016 είχαν καταγραφεί 639, το 2015 769, το 2014 775 και το 2013 890. Ο αριθμός των κρουσμάτων κορυφώθηκε το 2012, όταν καταγράφηκαν 1.150. Ωστόσο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα οροθετικά άτομα ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας για την υγεία τους και ανησυχίας για την πιθανή έκθεση των συντρόφων τους στον ιό του HIV.

Κι αυτό διότι, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ Θετική Φωνή, οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα