«Η μεγαλύτερη μείωση φόρων στην Ιστορία»!

Πανηγυρίζει ο Τραμπ για την έγκριση από τη Γερουσία του σχεδίου για συρρίκνωση της εισφοράς των επιχειρήσεων από 35% σε 20%Από τη 
Θεανώ Καρούτα

Εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία η πλήρης αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, με 51 ψήφους υπέρ και 49 κατά, χαρίζοντας στον Ντόναλντ Τραμπ μια σημαντική νίκη. 

Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικανού χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στην Ιστορία», μια μεταρρύθμιση που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, στους μισθούς, στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και θα επαναπατρίσει τα κέρδη των πολυεθνικών, έχει, ωστόσο, πυροδοτήσει και πολλές αντιδράσεις. «Οι ρεπουμπλικάνοι χάρισαν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε φοροαπαλλαγές στους πλουσιότερους πολίτες της χώρας και στις μεγαλύτερες εταιρίες, την ώρα που ανέβασαν το έλλειμμα κατά 1,4 τρισεκατομμύρια.

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου τους έρχεται σε λίγους μήνες και θα περιλαμβάνει μαζικές περικοπές στο Ασφαλιστικό και στην ιατρική περίθαλψη, ώστε να βρουν τα χρήματα για τις φοροαπαλλαγές των πλουσίων» είπε ο Μπέρνι Σάντερς, άποψη που συμμερίζεται επίσης μερίδα οικονομολόγων.

Το κείμενο που ψηφίστηκε δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τώρα το Κογκρέσο θα πρέπει να αρχίσει συζητήσεις προκειμένου να καταλήξει σε ένα κοινό φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα σταλεί εν συνεχεία στον Τραμπ, που θα το υπογράψει για να τεθεί σε ισχύ.

Το παρόν κείμενο πάντως προβλέπει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 35% που βρίσκεται σήμερα στο 20%, που είναι και ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ. Ωστόσο δεν πρόκειται για πραγματικά νούμερα, σύμφωνα με κάποιους οικονομολόγους, αφού το 35% είναι πλασματικό, δεδομένων των μειώσεων που προσφέρονται στις επιχειρήσεις και φτάνουν τον συντελεστή κοντά στο 21%.

Επιπλέον, οι ατομικές εταιρίες, που αντιπροσωπεύουν το 50% των επιχειρηματικών εισοδημάτων στη χώρα και το 90% των μικρών επιχειρήσεων, θα επωφεληθούν από σημαντικές περικοπές φόρων, ενώ οι πολυεθνικές θα κληθούν να επαναπατρίσουν τα κέρδη που διατηρούν στο εξωτερικό με προνομιακά επιτόκια.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, όλες οι κατηγορίες των φορολογουμένων θα δουν τους φόρους τους να μειώνονται, αν και ορισμένα νοικοκυριά θα διαπιστώσουν από το 2018 κάποια αύξηση στα ποσά που καταβάλλουν για φόρους, καθώς καταργούνται ορισμένες φοροαπαλλαγές.

Εξηγήσεις του Λευκού Οίκου για την αποπομπή του Μάικλ Φλιν

«Αναγκάστηκα να αποπέμψω τον Φλιν διότι είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο και στο FBI. Ομολόγησε την ενοχή του για τα ψεύδη αυτά.

Είναι θλιβερό, διότι οι πράξεις του κατά την περίοδο μετάβασης ήταν νόμιμες. Δεν είχε τίποτε να κρύψει!» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο πρώτο σχόλιό του για την ομολογία ενοχής του πρώην συμβούλου του Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν, ομολογώντας όμως παράλληλα στην ουσία πως και ο ίδιος γνώριζε τη δράση του!

Μερικές ώρες αργότερα, βέβαια, την ευθύνη για τη σύνταξη του εν λόγω tweet ανέλαβε ο δικηγόρος του προέδρου Τζον Ντάουν. Ο Τραμπ επανέλαβε πως δεν υπήρξε συνέργεια ανάμεσα στο προεκλογικό επιτελείο του και στη Ρωσία και τόνισε πως δεν ανησυχεί, παρά τις κατηγορίες εις βάρος του στενού συνεργάτη του.

Σημειώνεται πως ο Φλιν έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με την έρευνα που διεξάγει ο ειδικός ερευνητής Ρόμπερτ Μούλερ, ενώ η σχέση του με τον Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής, μετά την αιφνίδια αποπομπή του αρχηγού του FBI Τζέιμς Κόμεϊ με απόφαση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Γερουσίας ο Τζέιμς Κόμεϊ τότε είχε δηλώσει ότι ο Τραμπ τού είχε προσωπικά ζητήσει να «θάψει» μια έρευνα κατά του Μάικλ Φλιν.
«Δεν ζήτησα ποτέ από τον Κόμεϊ να σταματήσει να ερευνά τον Φλιν. Αλλη μια πλαστή είδηση που καλύπτει άλλο ένα ψέμα του Κόμεϊ!» έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα