Ενα… μινόρε από τη Βενεζουέλα

Η πιανίστρια Γκαμπριέλα Μοντέρο μιλάει για το ρεσιτάλ που θα δώσει στην Αθήνα και τη «δικτατορία» του Νικολάς ΜαδούροΣυνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Συνθέτρια, πιανίστρια αλλά και ακτιβίστρια. Η σπουδαία μουσικός από τη Βενεζουέλα Γκαμπριέλα Μοντέρο δεν είναι απλά μια ταλαντούχα πιανίστρια και μετρ στον αυτοσχεδιασμό, αλλά και μια ισχυρή προσωπικότητα με έντονο πολιτικό λόγο, η οποία δεν διστάζει να υψώνει τη φωνή της σχολιάζοντας με δριμύ τρόπο τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Με αφορμή το ρεσιτάλ που θα δώσει στις 14 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η ταλαντούχα δημιουργός, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει μακριά από την πατρίδα της, μιλά στη «δημοκρατία» για τη μουσική, για το πόσο θέλει να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη Βενεζουέλα αλλά και για το πόσο έσφαλλε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν αποκαλούσε τη χώρα της Λατινικής Αμερικής «χώρα-πρότυπο», το παράδειγμα της οποίας όλοι έπρεπε να ακολουθήσουμε.

«Είναι το ντεμπούτο μου στην Ελλάδα» αποκαλύπτει στη «δημοκρατία» η Γκαμπριέλα Μοντέρο. «Εχω επισκεφθεί ξανά τη χώρα σας παλιότερα ως τουρίστρια, την εποχή που σπούδαζα στο Λονδίνο. Είχα έρθει εδώ σε μια εορταστική περίοδο και θυμάμαι ότι είχα εκπλαγεί όταν κάποιος με είχε χτυπήσει με ένα πλαστικό ρόπαλο. Λάτρεψα την πόλη, την ιστορία και φυσικά τους ανθρώπους».

Η διάσημη πιανίστρια και συνθέτρια θα δώσει στην Αθήνα ένα μοναδικό κοντσέρτο πιάνου, το οποίο περιλαμβάνει γνωστά κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου. «Τα προγράμματα που παρουσιάζω είναι πάντα κλασικά, αλλά επειδή αυτοσχεδιάζω στο πιάνο, όταν το κάνω, γίνομαι πολύ περιπετειώδης. Μερικές φορές, αν κάποιος σε μια συναυλία μου σιγοτραγουδήσει έναν δημοφιλή σκοπό, μπορεί αυτός να γίνει από μένα μια οκτάλεπτη φούγκα, σε στιλ Μπαχ. Ή κάποιες φορές, όταν μου δίνουν μια κλασική μελωδία, εγώ τη μετατρέπω στο πιάνο σε τάνγκο. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει»!

Οπως μας λέει, αυτοσχεδίασε πρώτη φορά σε ηλικία μόλις δύο ετών! «Νομίζω πως το έκανα από πάντα! Είναι ο δικός μου τρόπος να λέω ιστορίες στον κόσμο. Ετσι μονάχα μπορεί να με κατανοήσει το κοινό».

Η απόλυτη ενσάρκωση του όρου «παιδί-θαύμα», η Μοντέρο έδωσε την πρώτη συναυλία της στα πέντε της και στα οκτώ της εμφανίστηκε στο πρώτο προσωπικό κοντσέρτο της. Αποφοίτησε με τις υψηλότερες διακρίσεις από τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, ενώ στην καριέρα της έχει τιμηθεί με όλες τις κορυφαίες διακρίσεις, αποσπώντας παράλληλα για τους δίσκους της και βραβεία Grammy.

Ποια θεωρεί όμως την πιο σημαντική εμφάνιση στην καριέρα της; «Αναμφίβολα, μια από τις καλύτερες ήταν η εμφάνισή μου στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ηταν πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις εκατομμύρια κόσμο από διαφορετικές φυλές να βρίσκονται όλοι μαζί, με την ελπίδα ότι ο ερχομός του νέου προέδρου θα άλλαζε την προβληματική κατάσταση που υπήρχε στην Αμερική τα τελευταία χρόνια», λέει.

• Info: Η συναυλία της Γκαμπριέλα Μοντέρο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα δοθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

«Ο κ. Τσίπρας έκανε σκανδαλώδες λάθος»

Η Γκαμπριέλα Μοντέρο αγωνίζεται να φέρει την αλλαγή στην πολύπαθη χώρα της. «Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη για τη Βενεζουέλα. Πρέπει να συνεχίζουμε να δουλεύουμε για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη δικτατορία των βαρόνων των ναρκωτικών. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε πως δεν έχουμε κυβέρνηση στη Βενεζουέλα. Αν τα παρατήσουμε, θα νικήσουν, και θα συνεχίσουν να δημιουργούν μια τεράστια ανθρωπιστική, οικονομική, κοινωνική κρίση, κάνοντας τους κατοίκους της χώρας να υποφέρουν».

Τι απαντά όμως στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια αποθέωνε τους ηγέτες της Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί πρότυπο δημοκρατίας και δικαιοσύνης; «Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός σας έχει κάνει ένα σκανδαλώδες λάθος. Η Βενεζουέλα δεν ήταν πρότυπο δημοκρατίας και δικαιοσύνης, γιατί πολύ απλά τίποτα από αυτά δεν υπήρχε εδώ. Η χώρα μου είναι το πρότυπο της διαφθοράς, της καθημερινής καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης δυστυχίας» λέει.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα