Τα συγκινητικά σημειώματα στο βιβλίο επισκεπτών του «Αβέρωφ»

Η πλωτή ιστορία του «Αβέρωφ» που συνεπήρε 130.000 Βορειοελλαδίτες Εθνική έξαρση αλλά και ρίγη συγκίνησης προκάλεσε το «Αβέρωφ» στους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι, στη διάρκεια των 53 ημερών που ήταν ανοικτό για το κοινό, έσπασαν κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας. Συνολικά 130.000 άνθρωποι πήγαν στο πλοίο και όχι μόνο ξεναγήθηκαν αλλά ουσιαστικά απέτισαν φόρο τιμής. Ανάμεσά τους 27.000 μαθητές από 332 σχολεία. 

«Δέος! Εθνική κληρονομιά. Οσο υπάρχουν Ελληνες υπάρχει Ελλάδα. Ζήτω το Εθνος» είναι ένα από τα εκατοντάδες μηνύματα στα τέσσερα βιβλία επισκεπτών που ανοίχτηκαν κατά τη διάρκεια παραμονής του «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ετοιμάζεται να αναχωρήσει μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

«Η μεγαλύτερη εμπειρία ζωής που θα μπορούσε να έχει κανείς. Ρίγη συγκίνησης σε διακατέχουν από την αρχή… Ευχαριστούμε πολύ…», «Μια πλωτή ιστορία που μας γεμίζει ενθουσιασμό και υπερηφάνεια», «Μνήμες – Ηρωισμός – Υπερηφάνεια. Αιωνία η μνήμη των ηρώων μας» είναι ορισμένα μόνον από τα μηνύματα του κόσμου.

Στη διάρκεια παραμονής του στη Θεσσαλονίκη το «Αβέρωφ», όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΝ, αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος, δεχόταν κατά μέσο όρο 2.500 επισκέπτες ημερησίως, όταν το Μουσείο της Ακρόπολης δέχεται κατά μέσο όρο 4.000 επισκέπτες ημερησίως.

Συγκινητικά είναι όσα περιέγραψε ο κυβερνήτης του πλοίου, αρχιπλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος. «Την Κυριακή, τελευταία μέρα που το πλοίο ήταν ανοιχτό για το κοινό, το επισκέφθηκαν 6.500 άνθρωποι, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά επί ώρες μέχρι να μπορέσουν να μπουν μέσα. Μάλιστα, οι πόρτες δεν έκλεισαν το μεσημέρι, όπως προβλεπόταν, το ωράριο παρατάθηκε, ενώ ακόμα και το βράδυ 70 άτομα παρακάλεσαν να μπουν. Δεν γινόταν να τους αρνηθούμε. Οι αξίες και τα πιστεύω του ελληνικού λαού δεν έχουν χαθεί. Αφυπνίστηκαν από την έλευση του “Αβέρωφ” στη Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος στη βόρεια Ελλάδα είναι πιο ευαισθητοποιημένος στα εθνικά θέματα» είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στη νεολαία. «Το μεγαλύτερο κέρδος για όλους μας ήταν η επίσκεψη της νεολαίας στο πλοίο. Το “Αβέρωφ” έγινε… μόδα και τα νέα παιδιά διάβασαν Ιστορία, έμαθαν και ήρθαν να το επισκεφθούν» πρόσθεσε ο κυβερνήτης, που γνωστοποίησε ότι τους ερχόμενους μήνες θα λειτουργήσει εφαρμογή, η οποία θα βασίζεται σε δεδομένα τρισδιάστατης φωτογράφισης και μοντελοποίησης του πλοίου, ώστε να μπορεί κάποιος να περιηγηθεί σε αυτό ψηφιακά.

Ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε το ταξίδι του «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος, πλοίαρχος Σπυρίδων Μανωλάκης, ο οποίος τόνισε ότι το θωρηκτό είναι ένα ζωντανό μνημείο το οποίο αγκάλιασε ο κόσμος.

Ντόνια Κανιτσάκη

—-

Σηκώνει άγκυρες;

Τις ερχόμενες μέρες το «Αβέρωφ», ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, θα αποπλεύσει για το Φάληρο. Ωστόσο, αν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοήσουν την αναχώρηση του πλοίου την Πέμπτη, τότε, προς μεγάλη χαρά των Βορειοελλαδιτών, θα δεχτεί πάλι επισκέπτες. 

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα