Μιμή και Ροντόλφο στη Λυρική

Ο σκηνοθέτης Γκρέιαμ Βικ παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα εκδοχή της όπερας «Μποέμ», με τους Αννα Στυλιανάκη και Αγγελο Σαμαρτζή Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Για την Αννα Στυλιανάκη είναι ένας ρόλος-σταθμός στην πορεία της, διότι με αυτόν έκανε το ντεμπούτο της στην Εθνική Λυρική Σκηνή πριν από πέντε χρόνια. Για τον συμπρωταγωνιστή της, τον τενόρο Αγγελο Σαμαρτζή, είναι ένας ρόλος με τον οποίο δηλώνει παθιασμένος!

Λίγο πριν από την πρεμιέρα της όπερας του Πουτσίνι «Μποέμ» στη Λυρική, στις 7 Δεκεμβρίου, η Αννα Στυλιανάκη (Μιμή) και ο Αγγελος Σαμαρτζής (Ροντόλφο), που ενσαρκώνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη β’ διανομή της παραγωγής, μιλούν στη «δημοκρατία» για τη διαφορετική «Μποέμ» που θα δούμε, διά χειρός του διακεκριμένου σκηνοθέτη Γκρέιαμ Βικ.

«Η “Μποέμ” είναι μια όπερα που υμνεί τη φιλία και τον έρωτα, με όλες τις αντιξοότητες, ένα έργο με θέματα καθημερινά, που μας απασχολούν όλους» υποστηρίζει η ανερχόμενη υψίφωνος Αννα Στυλιανάκη, η οποία θα υποδυθεί τη Μιμή στις 8, 13, 20, 24 και 27/12. «Οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι εύκολο έργο, διότι ανεβαίνει πολύ συχνά στο παγκόσμιο ρεπερτόριο» συνεχίζει η κυρία Στυλιανάκη. «Τουναντίον, όμως, απαιτεί μεγάλη ορχήστρα, έχει δύσκολες μελωδίες, ενώ κάθε ρόλος έχει τη δική του ιδιαιτερότητα.

Η Μιμή είναι μια απλή και συνάμα δυναμική κοπέλα. Λίγο εγωκεντρική και ταυτόχρονα σκληρή και ρομαντική. Ο ρόλος της Μιμής είναι αναμφίβολα ένας από τους αγαπημένους μου». Μια ιδιαίτερη σχέση έχει, όμως, με τον ήρωά του, τον Ροντόλφο, και ο τενόρος Αγγελος Σαμαρτζής, ένας δημιουργός ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει και διαπρέπει στη Γερμανία. «Θα έλεγα ότι με τον Ροντόλφο αγαπιόμαστε. Τον έχω ερμηνεύσει πάρα πολλές φορές και η αλήθεια είναι πως, από τη σχολή ακόμη, οι μαέστροι με συμβούλευαν να τον ενσαρκώσω. Ο Ροντόλφο βρίσκεται συνεχώς πάνω στη σκηνή, από την αρχή μέχρι το τέλος της όπερας. Είναι ένας ρόλος με απαιτητικές άριες» συμπληρώνει.

Στην «Μποέμ» ο Πουτσίνι περιγράφει τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή, με φόντο το χριστουγεννιάτικο Παρίσι, από τη στιγμή που συναντιούνται τυχαία έως τον θάνατό της από φυματίωση.

Η εν λόγω παραγωγή αποτελεί αναβίωση της παλαιότερης, που είχε κάνει ο Βικ για λογαριασμό της Λυρικής και του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή της Στέφανου Λαζαρίδη. «Είναι μεν μια παλιότερη παραγωγή, αλλά με ιδιαίτερα σύγχρονη σκηνοθεσία» σχολιάζει η κυρία Στυλιανάκη.

«Ο κ. Βικ έχει επηρεαστεί πολύ από τη γειτονιά των Εξαρχείων, από όσα έχει δει εκεί, γι’ αυτό και μεταφέρει τη δράση της όπερας εκεί. Θα έλεγα ότι η παράσταση θυμίζει έντονα ελληνική ταινία του ’60-’70, γι’ αυτό και τα κοστούμια είναι κάπως πιο σύγχρονα», συνεχίζει η κυρία Στυλιανάκη ενώ ο κ. Σαμαρτζής συμπληρώνει: «Σε αυτή την “Μποέμ”, ο Βικ έχει κάνει χρήση όλων των στερεοτύπων του Πουτσίνι, αλλά προχωρά και ένα βήμα πιο πέρα. Μιλά υπαινικτικά και για άλλα. Ισως κάποιος πει ότι αυτά τα στοιχεία που θα δούμε εδώ δεν είναι αυτά που θα περιμένει κανείς από μια “Μποέμ”. Οι χαρακτήρες εδώ είναι πιο ανθρώπινοι – ο Ροντόλφο, για παράδειγμα, είναι πιο σκληρός και άμεμπτος, και λιγότερο ρομαντικός» καταλήγει ο κ. Σαμαρτζής.
Να σημειωθεί ότι στην α’ διανομή τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενσαρκώνουν οι Μυρτώ Παπαθανασίου και Γιάννης Χριστόπουλος.

Info: Η «Μποέμ» θα κάνει πρεμιέρα στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 7 Δεκεμβρίου. Εως τις 5 Ιανουαρίου.

Ξενοφοβία και ρατσισμός στη Γερμανία

Ο τενόρος Αγγελος Σαμαρτζής από τον περασμένο Αύγουστο ανήκει στο μόνιμο δυναμικό της Εθνικής Οπερας του Σααρμπρίκεν. «Είναι μια πολύ γνωστή όπερα, το κτίριο της οποίας χτίστηκε επί Χίτλερ. Στη Γερμανία η αλήθεια είναι ότι η κρίση δεν φαίνεται, αλλά φαντάζομαι πως κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Δεν ξέρω αν θα είναι οικονομικής φύσης. Βρίσκομαι πρώτη φορά στην ανατολική Γερμανία και η αλήθεια είναι πως εδώ υπάρχουν πολλή ξενοφοβία και ρατσισμός. Σε γειτονικές πόλεις από τη δική μου, μου έλεγαν συνάδελφοι ότι το βράδυ φοβούνται να γυρίσουν με τα πόδια από το θέατρο στο σπίτι – ακόμη και μια Γιαπωνέζα σοπράνο φοβάται ότι θα της επιτεθούν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα