Ταξική πάλη και Iron Maiden

Οποία παραδοξότητα: Η συντριπτική πλειονότητατων παγκοσμίας εμβελείας καλλιτεχνών, διαχρονικά, είναι συνδεδεμένη με την εθνική της παράδοσηΣτην καλά ενημερωμένη περί των τεχνών ιστοσελίδα https://avalonofthearts.gr δημοσιεύτηκε απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Bruce Dickinson, τραγουδιστής των Iron Maiden, στους «Irish Times», στο πλαίσιο της προώθησης της αυτοβιογραφίας του, η οποία τιτλοφορείται «What does this button do?» (Τι κάνει αυτό το κουμπί;). 

Σ’ αυτή τη συνέντευξη ο Dickinson αναφέρθηκε στο ζήτημα της ταξικής πάλης, το οποίο χαρακτήρισε κάπως… άσχημα:
«Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορείς να τοποθετήσεις ένα μουσικό είδος σε κάποια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη! Θα μπορούσες να φανταστείς ότι το punk είναι της εργατικής τάξης, αλλά στην πραγματικότητα είχε πολλούς κυριλέδες επικεφαλής πολλών punk συγκροτημάτων. Υπήρχαν άνθρωποι της μεσαίας τάξης ή κάποιοι αναρχικοί που προέρχονταν από την αριστοκρατία. Είχε, φυσικά, και άτομα που προέρχονταν από την εργατική τάξη. Δεν είμαι αυτός που θα ξεκινήσει μια ταξική πάλη μέσα από τη μουσική. Η ταξική πάλη είναι ένα πράγμα που θα ήθελα να αποφύγω με οποιονδήποτε τρόπο επειδή όλα αυτά είναι αρχ@#ιές. Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Το από πού προέρχονται και το υπόβαθρό τους διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα χρήματά τους δεν θα πρέπει να μας απασχολούν, εκτός αν αυτοί θέλουν να τα φέρνουν στο προσκήνιο…»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Iron Maiden με πρωταγωνιστή τον Dickinson τη δεκατία του ’80, όταν ξεκίνησε το ράλι της ανόδου τους στην παγκόσμια μουσική σκηνή, έκαναν παγκόσμια μόδα τη βρετανική σημαία! Την εμφανίζουν συνεχώς σε κάθε ζωντανή εμφάνιση και έχουν κατορθώσει να την ανεμίζουν με πάθος ακόμα και Γερμανοί που πάνε σε συναυλίες τους.

Ο Dickinson είναι χαρακτηριστικό δείγμα αναγεννησιακού ανθρώπου: Εκτός από τραγουδιστής, είναι πιλότος, συγγραφέας, ξιφομάχος (ήρθε έβδομος στο πρωτάθλημα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1989) και επιχειρηματίας. Από τους Iron Maiden άκουσε και ο κόσμος μια σωστή εκδοχή της Ιστορίας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στο τραγούδι «Alexander the Great» («Αλέξανδρος ο Μέγας»).

Φυσικά, δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη με κάποιες ελληνόφωνες κουρούνες. Επ’ ουδενί!

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα