Πρωτεύουσα του Ισραήλ και με τη βούλα η Ιερουσαλήμ!

Ο Τραμπ άλλαξε την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση ΑνατολήΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Ο πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε χθες επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανατρέποντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική επτά δεκαετιών των ΗΠΑ στην περιοχή. Παράλληλα ανακοίνωσε την απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κάτι που αποτελούσε προεκλογική δέσμευσή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στην ανακοίνωση της αμφιλεγόμενης απόφασής του στη 1 χθες το μεσημέρι, τοπική ώρα (8 η ώρα Ελλάδας), μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, ενώ λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η απόφασή του αυτή είχε ήδη καθυστερήσει πολύ.

Δέσμευση για ειρήνη

Κατά τη διάρκεια της βαρυσήμαντης ανακοίνωσής του ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί μια αναγνώριση της πραγματικότητας, καθώς η Δυτική Ιερουσαλήμ είναι η έδρα της κυβέρνησης του Ισραήλ, του Ανώτατου Δικαστηρίου και αρκετών υπουργείων. Ο πρόεδρος Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστινίους.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον αυτό συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές. Τέλος, ζήτησε να υπάρξει «ηρεμία», ευχήθηκε να επικρατήσουν οι «μετριοπαθείς φωνές», ενώ έκανε έκκληση διατήρησης του status quo στα θρησκευτικά μνημεία της Ιερής Πόλης. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής «εντός των επόμενων ημερών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως επίσημη πρωτεύουσα του Ισραήλ από την ίδρυσή του, το 1948.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα