Απίστευτη ομολογία από τον Ντάισελμπλουμ: Μνημόνιο για να σωθούν οι ξένοι!

«Το πρώτο μνημόνιο φτιάχτηκε για να σωθούν οι ξένοι επενδύτες»! Αποκαλυπτήρια για τον ρόλο Παπανδρέου και ΠαπαδήμουΡεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Για δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα ο (απερχόμενος πλέον) πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε απροκάλυπτα χθες ότι το 1ο Μνημόνιο που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είχε ως βασικό στόχο να σωθούν οι ξένοι επενδυτές και όχι βεβαίως οι Ελληνες πολίτες! Με καθυστέρηση επτάμισι ετών, ο Ολλανδός αξιωματούχος ομολογεί, δηλαδή, αυτό που η «δημοκρατία» υπογράμμισε από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου εγκλώβισε τη χώρα στη στενωπό των Μνημονίων. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιχειρεί τώρα, κατόπιν εορτής, να… νίψει τας χείρας του και αναγνωρίζει ότι οι δανειστές λειτούργησαν σαν «μαθητευόμενοι μάγοι» μέσα στο άγχος τους να διασώσουν τις ξένες τράπεζες και τα funds, που κατείχαν μεγάλες ποσότητες ελληνικών ομολόγων. «Τα πρώτα χρόνια έγιναν λάθη και στα πρώτα προγράμματα αυτοσχεδιάσαμε. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις τράπεζες ήταν δαπανηρός και μη αποτελεσματικός» είπε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι στόχος ήταν να σωθούν οι επενδυτές εκτός Ελλάδας και γι’ αυτό είμαι υπέρ των κανόνων για το bail-in (σ.σ.: «κούρεμα» μετόχων, ομολογιούχων, ακόμα και καταθετών των τραπεζών με ποσά άνω των 100.000 ευρώ), έτσι ώστε να μη διασωθούν επενδυτές με χρήματα φορολογουμένων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη και Νότη Μαριά, ο κ. Ντάισελμπλουμ επιχείρησε να δικαιολογηθεί εν μέρει, σημειώνοντας ότι «επρόκειτο για μια τεράστια κρίση, καθώς κινδύνευε με πλήρη κατάρρευση ο χρηματοπιστωτικός τομέας, αφήνοντας πολλές χώρες με υψηλό χρέος».

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα γίνονται τα απαραίτητα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι αυτές τα θύματα των πλειστηριασμών».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς τη χώρα μας με χρήματα που θα περισσέψουν από το ευρωπαϊκό δάνειο του 3ου Μνημονίου, απάντησε ότι κάτι τέτοιο «είναι λογικό από οικονομικής απόψεως, καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ είναι πιο ακριβά από τα ευρωπαϊκά, αλλά, από πολιτικής απόψεως, το Eurogroup επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ αναμεμειγμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και με δικές του ευθύνες». Πρόσθεσε, πάντως, ότι το θέμα θα εξεταστεί την προσεχή χρονιά, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ… έσταζε μέλι για την πρόοδο της χώρας μας μετά το καλοκαίρι του 2015. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θέλει να αποτίσει «φόρο τιμής στην Ελλάδα», γιατί «εφάρμοσε έναν εντυπωσιακό και ευρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες δαπάνες, στο κοινωνικό κράτος, στη Δημόσια Διοίκηση, στην αγορά εργασίας και προϊόντων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα