Σε αναμμένα κάρβουνα όλη η Θράκη!

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Ερντογάν σήμερα στην ΚομοτηνήΡεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Aναστάτωση επικρατεί στην κοινωνία της Θράκης, εν όψει της σημερινής επίσκεψης του Τούρκου προέδρου. Ενδεικτική του κλίματος, που θυμίζει καζάνι που βράζει, είναι η επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν τις προηγούμενες ημέρες μέλη 22 συλλόγων της Θράκης στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, με την οποία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη του «νεοσουλτάνου» Ερντογάν, όπως τον αποκαλούν.

Την ίδια ώρα, οι ψευδομουφτήδες και οι ιμάμηδες της περιοχής καλούσαν τους μουσουλμάνους να συγκεντρωθούν στο τζαμί της Κομοτηνής, όπου σήμερα θα προσευχηθεί ο Ερντογάν, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά σε μια κοινωνία που εδώ και καιρό ανησυχεί με τα παιχνίδια που παίζουν συγκεκριμένοι κύκλοι της μουσουλμανικής μειονότητας.

Κάλεσμα παρουσίας στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, χωρίς όμως να προσεγγίσουν το σημείο όπου θα βρίσκεται ο Ερντογάν, απευθύνουν τα μέλη των συλλόγων που τις προηγούμενες ημέρες είχαν κολλήσει αφίσες με τις οποίες χαρακτήριζαν τον Ερντογάν «ανεπιθύμητο» και ζητούσαν να μην πραγματοποιηθεί η επίσκεψή του. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπήρξαν επίσης καταγγελίες που ήθελαν αγνώστους να ζωγραφίζουν σταυρούς έξω από τα σπίτια μουσουλμάνων.

Στην Αλεξανδρούπολη

Ο Ερντογάν αναμένεται να φτάσει συνοδευόμενος από τη σύζυγό του στις 11.15 στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Υπολογίζεται πως θα βρίσκεται στην Κομοτηνή στις 12.10 και θα επισκεφτεί απευθείας το Kirmahalle Cammi. Από εκεί θα μεταβεί γύρω στις 13.30 στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion», όπου θα παραμείνει μέχρι τις 15.00 προκειμένου να γευματίσει, ενώ αναμένεται να αναχωρήσει στις 16.00 με ειδική πτήση.

Η μουσουλμανική γειτονιά όπου βρίσκεται το τζαμί που θα επισκεφτεί ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας εδώ και δύο εικοσιτετράωρα είναι απροσπέλαστη.
Δύο μεγάλοι δρόμοι έχουν «κλείσει», ενώ στην περιοχή είναι έντονη η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Αλλωστε, εκτιμάται πως το σημείο όπου θα προσευχηθεί ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξουν να προσεγγίσουν μουσουλμάνοι από την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης.
Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πάντως, στην Κομοτηνή δεν είχαν φτάσει οι χιλιάδες υποστηρικτές του Ερντογάν από την Τουρκία, όπως περίμεναν οι μουσουλμάνοι διοργανωτές της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», από τη γειτονική χώρα προς το τελωνείο δεν υπήρχε η κινητικότητα που αναμενόταν με ναυλωμένα πούλμαν από την Αγκυρα.

Στον ίδιο τόνο με τον «σουλτάνο» και ο Τύπος της Τουρκίας

Επιχείρησε να ανυψώσει το εθνικό φρόνημα των Τούρκων -σε μια περίοδο που η χώρα τους έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στο εξωτερικό- και το πέτυχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως φάνηκε από τον τρόπο που τα τουρκικά ΜΜΕ αντιμετώπισαν το διπλωματικό μπρα ντε φερ ανάμεσα στον «σουλτάνο» και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Από νωρίς χθες το μεσημέρι το σύνολο σχεδόν του τουρκικού Τύπου πρόβαλε το αίτημα του Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και κυρίως τον τρόπο που αυτό διατυπώθηκε, κάνοντας λόγο για «πολεμική ρητορική». Μία εκ των πιο ακραίων εθνικιστικών μιντιακών φωνών της γείτονος, η εφημερίδα «Milliyet», έγραψε προκλητικά σε τίτλο της πως «η Συνθήκη της Λωζάννης είναι νεκρή».

Η «Sabah» σχολίαζε πως η συνθήκη «πρέπει να αναθεωρηθεί για τους “Τούρκους” της Ελλάδας», ενώ η «Hurriyet» αρκέστηκε να γράψει πως η συνθήκη «δεν εφαρμόζεται».
Ωστόσο όσο προχωρούσε η μέρα οι Τούρκοι μιντιάρχες «μάζευαν» την άκρατη επίδειξη εθνικισμού, στεκόμενοι περισσότερο στην παράθεση των γεγονότων.

Ενδεικτικά, η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT στην ιστοσελίδα της έγραφε πως «υπάρχουν κάποια λεπτά σημεία, που δεν έχουν κατανοηθεί», ενώ και το πρακτορείο Anadolu στάθηκε κυρίως στο θέμα του μουφτή της Θράκης, μεταδίδοντας πως «είναι παραβίαση της συνθήκης» το να αρνείται κάποιος στους «Ελληνες μουσουλμάνους τον μουφτή τους». Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου όμως μονοπώλησε το ενδιαφέρον και του ευρωπαϊκού Τύπου, με την πλειονότητα των γερμανικών ΜΜΕ να εκτιμούν πως ο Ερντογάν προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει την Ευρώπη, «αξιοποιώντας την Ελλάδα ως συνδετικό κρίκο».

Οπως ήταν φυσικό, η τουρκική αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης δεν πέρασε απαρατήρητη από την πλειονότητα των ΜΜΕ στην Ευρώπη, προκαλώντας αρνητικά σχόλια αλλά και εκτιμήσεις για το κατά πόσο θέλει ο «σουλτάνος» να προσεγγίσει την Ευρώπη, αν υπολογίσει κανείς πως το κάνει θίγοντας ευαίσθητα θέματα με έναν «παλιό εχθρό».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα