Η αφύπνιση της ελίτ

Ο Πρ. Παυλόπουλος καλώς ξεκαθάρισε στον Ερντογάν την τις ελληνικές θέσειςΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Ηεθνική βλάβη που μας μένει ως κληρονομιά από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα είναι ότι οι Τούρκοι επιχείρησαν να καταστήσουν διμερές θέμα ένα ζήτημα εσωτερικής εννόμου τάξεως: Το μειονοτικό. Πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων επί δεκαετίες, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έως τον Ανδρέα Παπανδρέου και από τον Κώστα Καραμανλή έως τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν ότι αυτά τα θέματα είναι εκτός ατζέντας. Και αν καμιά φορά θίγονταν, αυτό γινόταν καταχρηστικά και περιπτωσιολογικά.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέψει μέσα στον ίδιο χρόνο, σε διάστημα εξαμήνου, να επισκεφθούν τη Θράκη διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας και ο πρόεδρος της Τουρκίας δυστυχώς εδραίωσε την εντύπωση ότι η υπόθεση αυτή είναι διμερής. Και ας ξεκαθάρισε (ευτυχώς) ο πρωθυπουργός στον Ερντογάν ότι αυτά τα θέματα είναι εσωτερικά. Η «δημοκρατία» προειδοποίησε πρόσφατα, θέτοντας ειρωνικά το ερώτημα «αν η Θράκη είναι τουρκική επικράτεια» για να την επιθεωρούν κάθε τρεις και λίγο κορυφαίοι Τούρκοι, αλλά στου κουφού την πόρτα… Επί της ουσίας τώρα: Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Καλώς ξεκαθάρισε στον Ερντογάν την ελληνική θέση για τη Λωζάννη μέχρι τελικής λεπτομέρειας. Θα παρέβαινε τον όρκο του αν δεν το έκανε. Θεωρώ, επίσης, εθνικό όφελος ότι ο Ερντογάν αποκάλυψε δημοσίως τα αναθεωρητικά σχέδιά του για τη Θράκη, μπας και ξυπνήσει η υπνώττουσα ελίτ των Αθηνών.

Η Θράκη δεν κείται μακράν. Απέχει 45 λεπτά από την Αθήνα αεροπορικώς. Δεν έχουν περάσει ούτε 100 χρόνια από τότε που την ενσωματώσαμε στον εθνικό κορμό. Οσο για τη Λωζάννη και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα τα γράψω ακόμη μία φορά: Πρώτον, η μειονότητα χαρακτηρίστηκε θρησκευτική στη Λωζάννη όχι με απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης ούτε της πορτογαλικής ή της ιαπωνικής, που συνυπέγραψαν τη Συνθήκη. Η μειονότητα χαρακτηρίστηκε μουσουλμανική κατ’ απαίτηση της Τουρκίας! Κατ’ απαίτηση του εκπροσώπου της τουρκικής αντιπροσωπίας Ριζά Νουρ!

Το δε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη δικαιοδοσία του οποίου, από όσο θυμάμαι, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, δεν έχει αναγνωρίσει τη μειονότητα ως «τουρκική». Δεν γίνεται, δεδομένης της Συνθήκης της Λωζάννης, να χαρακτηρίσει τη μειονότητα τουρκική. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε το δικαίωμα ατόμων και συλλόγων στον ατομικό αυτοπροσδιορισμό. Οχι στον συλλογικό αυτοπροσδιορισμό σε επίπεδο μειονότητας. Και, εν πάση περιπτώσει, έχει «γούστο» να επικαλείται κανείς αποφάσεις δικαστηρίων, τη δικαιοδοσία των οποίων δεν αναγνωρίζει.

Τελικό συμπέρασμα: Ο Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα με πραγματικό προορισμό τη Θράκη. Το πολιτικό σύστημα είναι ώρα να ξυπνήσει. Ελπίζουμε να πήρε το μάθημά του! Ο πρωθυπουργός να δεχθεί την πρόταση του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέρει επίσης τι πρέπει να κάνει, ειδικά για Ξάνθη – Ροδόπη. Η Ακαδημία Αθηνών, τα Ιδρύματα Νιάρχος, Ωνάσης, Λεβέντη, Μείζονος Ελληνισμού κ.λπ. να έρθουν σε συνεννόηση με την Προεδρία και την κυβέρνηση και να πάρουν πρωτοβουλίες. Και εμείς! Με τις δυνάμεις μας! Ολοι έχουμε ευθύνη πλέον. Το ότι ο Ερντογάν έγινε ρεζίλι διεθνώς δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα