Προς ακύρωση η πώληση βλημάτων στη Σ. Αραβία!

Τι αποφάσισε η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής χθες (παρουσία Καμμένου) για την επίμαχη συμφωνίαΠρος ακύρωση οδηγείται η συμφωνία για την πώληση βλημάτων και βομβών στη Σαουδική Αραβία, μετά και τη χθεσινή σχετική απόφαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής. Η επιτροπή συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου και υψηλόβαθμων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφασίζοντας να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να μην ισχύσει η συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη επιτροπή αναιρεί απόφασή της για πώληση όπλων. Ωστόσο, επί της διαδικασίας, για να καταργηθεί η σύμβαση και δεδομένου ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι γνωμοδοτικός και όχι δεσμευτικός, θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Ο κ. Καμμένος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «δεν υπάρχει πλέον συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία», αφού, όπως είπε, δεν έχει εκτελεστεί η ανέγκλητη πίστωση και συνεπώς δεν υπάρχει συμφωνία με τη χώρα.

«Ηταν λάθος»

«Για εμάς το θέμα πολιτικά έχει κλείσει. Ηταν ένα λάθος που εξέθεσε τη χώρα ηθικοπολιτικά και το διορθώσαμε» είπε, εξάλλου, στους δημοσιογράφους ο Νίκος Φίλης.

Από την ψηφοφορία απείχε η Νέα Δημοκρατία, στελέχη της οποίας χαρακτήριζαν «προσχηματική» τη δικαιολογία της κυβέρνησης να λάβει την απόφαση επικαλούμενη το ψήφισμα της ευρωβουλής για την Υεμένη. «Υπήρχαν δύο προγενέστερες αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στην ίδια γραμμή και παρά ταύτα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε πως «η Ν.Δ. αρνήθηκε να μετάσχει στην ψηφοφορία της επιτροπής, γιατί δεν θέλει να αναιρεθεί η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία». Διαφορετική άποψη είχε ο Κώστας Τασούλας, εκ μέρους της Ν.Δ., ο οποίος ανέφερε: «Εμείς δεν θέλαμε να μετάσχουμε σε προσχηματικές διαδικασίες. Πριν από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου το ίδιο όργανο είχε βγάλει άλλες δύο αποφάσεις. Πού ήταν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ; Επιλεκτικά επικαλούνται το Ευρωκοινοβούλιο. Αλλωστε, η συμφωνία για τα βλήματα έχει ήδη ακυρωθεί, καθώς έχουν παραβιαστεί όλοι οι όροι της».

Για «πολιτική ήττα της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς, όπως είπε, «στην πλειοψηφία τους τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ, απέσυραν τη θετική τους γνώμη από την επίμαχη συμφωνία και ζήτησαν την ακύρωσή της από τον υπουργό».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα