«Ερασμος» όνομα και πράγμα, αξιαγάπητος!

Από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς. Πάνω από 9.000.000 φοιτητές έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμαΑπό τον
Γιώργο Κ. Στράτο*

Λίγοι πολιτικοί στις ημέρες μας καταφέρνουν να αρθρώσουν έναν πραγματικά οραματικό λόγο για την κοινωνία και τους πολίτες. Ακόμη λιγότεροι καταφέρνουν να υλοποιήσουν στο πέρασμά τους από τον δημόσιο βίο ένα έργο αντίστοιχό του, το οποίο θα παραμείνει αξιομνημόνευτο στο μακρινό μέλλον.

Ενας τέτοιος πολιτικός υπήρξε ο αείμνηστος Μανουέλ Μαρίν, που απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα, στα 68 του, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Ο Ισπανός κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επιτρόπου Εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε ο εμπνευστής και ο δημιουργός του προγράμματος Erasmus στο μακρινό 1987. Πρόκειται για έναν από τους πιο επιτυχημένους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το πρόγραμμα δίνει δεκαετίες τώρα τη δυνατότητα σε εκατομμύρια φοιτητές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ζήσουν και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα πανεπιστήμια μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας εκτός της δικής τους.

Ανάμεσά τους και πολλά Ελληνόπουλα έχουν έτσι την ευκαιρία, πέραν της εκπαιδευτικής, να αποκτήσουν μια εμπειρία ζωής, την οποία τα περισσότερα από αυτά δεν θα είχαν καν τη δυνατότητα να ονειρευτούν. Εως σήμερα πάνω από 9.000.000 φοιτητές έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα.

Επειδή η Ισπανία είναι μία πολύ σοβαρή χώρα, με αρχή, μέση και τέλος, αξίζει να σταθούμε λίγο στη διαδρομή του Μ. Μαρίν, πριν και μετά τη θητεία του στην Κομισιόν. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη σχέση με την τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ήταν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Ισπανίας στην ΕΟΚ, που τελικά έγινε το 1986. Από το 1986 έως το 1999 είχε καταλάβει σειρά θέσεων στην Κομισιόν. Από το 2004 έως το 2008 ο κ. Μαρίν ήταν πρόεδρος του ισπανικού Κοινοβουλίου. Εως το τέλος της ζωής του διετέλεσε επικεφαλής του φιλανθρωπικού ιδρύματος της ισπανικής επιχείρησης ηλεκτρισμού. Ετσι, για να έχουμε μια εικόνα τού πώς αξιοποιούν οι σοβαρές χώρες τους ανθρώπους τους και τι τους επιφυλάσσουν για τη δημόσια παρουσία τους…

Είναι βέβαιο ότι ο Ερασμος, ο μεγάλος Ολλανδός φιλόσοφος του 15ου-16ου αιώνα, από τον οποίο πήρε το όνομά του το πρόγραμμα, θα απολαύσει τη συνάντησή του με τον κ. Μαρίν στον παράδεισο. Κατά πρώτον, γιατί δικαιώνεται στον αιώνα των αιώνων το ανήσυχο και φιλοπρόοδο αναγεννησιακό πνεύμα του, αφού καταπιάστηκε με ζητήματα της εποχής του με τρόπο που εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα, χάρη στη διαύγεια των στοχασμών του και την ανεξαρτησία του πνεύματός του. Αυτό κι αν αποτελεί την πιο σπουδαία ευρωπαϊκή παρακαταθήκη.

Καθολικός ιερέας έως το τέλος της ζωής του, ο Ντεζιντέριους Ερασμους Ροτεροντάμους άσκησε δριμεία κριτική σε ζητήματα που θεωρούσε ότι αποτελούσαν υπερβολές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μέχρι του σημείου να απορρίψει τον διορισμό του ως καρδιναλίου όταν του προτάθηκε.

Υπάρχει, όμως, και μία άλλη πτυχή που συνδέει τον Ερασμο με τους φοιτητές του προγράμματος που φέρει το όνομά του: η αγάπη και οι καρποί της. Αξιαγάπητος σημαίνει το ελληνικό όνομα Ερασμος, με θηλυκό του την Ερασμία. Οι διαχειριστές του προγράμματος υπολογίζουν ότι χάρη στο Erasmus έχουν γεννηθεί 1.000.000 παιδιά από ζευγάρια φοιτητών που γνωρίστηκαν στο πλαίσιό του!

Αυτός κι αν είναι ένας λόγος ελπίδας για τη… γηραιά μας ήπειρο, που αποδεικνύει περίτρανα ότι μόνο μέσω της γνώσης μπορεί και να αγαπηθεί και να πολλαπλασιαστεί!

*Δικηγόρος – δημοσιογράφος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα