Σοκ! Εισαγόμενο γάλα-δηλητήριο απειλεί τα βρέφη

Μαζικές ανακλήσεις τόνων (από τους Γάλλους) του προϊόντος που μολύνθηκε από σαλμονέλα και κυκλοφορεί και στην ΕλλάδαΡεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Σοκ έχει προκαλέσει στους γονείς, που έχουν βρέφη κάτω των έξι μηνών, η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης για την απόσυρση βρεφικού γάλακτος με σαλμονέλα (!), που κυκλοφορεί και στη χώρα μας. Η πρόεδρος του ΕΟΦ δρ Κατερίνα Αντωνίου, η οποία μίλησε χθες στη «δημοκρατία», είπε ότι ο οργανισμός είναι σε επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένεται να δοθούν οδηγίες στους καταναλωτές καθώς και το όνομα του προϊόντος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε ότι τα εν λόγω βρεφικά γάλατα που διατίθενται στα φαρμακεία θα αποσυρθούν άμεσα μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΦ και τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα τους δώσει. 

Να σημειωθεί ότι βρεφικά γάλατα πωλούνται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, γι’ αυτό σήμερα αναμένεται ανακοίνωση και από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), όπως είπε ο πρόεδρος του οργανισμού Ιωάννης Τσιάλτας. Η σαλμονέλα, σύμφωνα με τον παιδίατρο τέως πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιο Νικολαΐδη, μπορεί να προκαλέσει από ήπια γαστρεντερικά προβλήματα μέχρι επικίνδυνες λοιμώξεις που προσβάλλουν και τον εγκέφαλο.

Εξάγεται σε πολλές χώρες

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι η  γαλλική κυβέρνηση, ανακοίνωσε τη μαζική ανάκληση γάλακτος βρεφικής ηλικίας, που παράγει ο όμιλος Lactalis, το οποίο εκτός από τη γαλλική αγορά εξάγεται και σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχει μολυνθεί με σαλμονέλα. Ηδη έχουν ασθενήσει 25 βρέφη, -σ’ ένα μωρό είχε δοθεί γάλα ρυζιού- και η κατάστασή τους εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με περισσότερες από 600 παρτίδες που ανακαλούνται και αφορούν 7.000 τόνους προϊόντων. Η απόφαση αφορά πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ελλάδα, το Μαρόκο, η Ρουμανία, το Πακιστάν, η Αλγερία, η Κίνα κ.λπ. 

Να σημειωθεί ότι στις 2 Δεκεμβρίου η Lactalis ανακάλεσε 12 παρτίδες βρεφικού γάλακτος που παράγεται στο εργοστάσιό της στην Κραόν, αφού είχαν αρρωστήσει 20 μωρά. Ωστόσο χθες το γαλλικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα μέτρα που έλαβε ο όμιλος στις αρχές του μήνα δεν επαρκούν ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης από το βακτήριο της σαλμονέλας. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα