Νέο μήνυμα Τσίπρα για σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης

Στήριξη στις ελληνικές θέσεις έναντι της Τουρκίας και από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο ΜπορίσοφΝέο αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας. 

Από το Βελιγράδι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, όπως της Λωζάννης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας με τον γείτονά του».
«Να μιλάμε εποικοδομητικά για το μέλλον, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό» ανέφερε και συνέχισε: «Είχα την εμπειρία πριν από λίγες ημέρες να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο. Χθες και σήμερα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Είτε δύσκολο είτε εύκολο, είναι αναγκαίο. Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς στα χέρια μας το μέλλον των χωρών μας, των λαών μας και να διαμορφώσουμε συνθήκες καλής γειτονίας» υποστήριξε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Βολές

Οπως είπε, «η αναθεώρηση μιας διεθνούς συνθήκης δεν θεωρώ ότι θα ήταν εποικοδομητική για τα Βαλκάνια». Ειδικά κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός απάντησε: «Τι θα πρέπει να γίνει; Να συζητήσουμε ξανά την Ιστορία; Να επιστρέψουμε στο παρελθόν; Τότε θα πρέπει να εξαφανιστούμε. Δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε».

Οσον αφορά την αποτίμηση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν την ικανοποίησή τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «θετική αποτίμηση», σημειώνοντας ότι η προετοιμασία ήταν πολύμηνη και άρτια.

«Ιστορική και ωφέλιμη» χαρακτήρισε την επίσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας ότι το μομέντουμ ήταν πολύ καλό και αναγκαίο. Τη στήριξη της μουσουλμανικής κοινότητας ζητά εξάλλου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Και κάλεσμα στα Σκόπια για κοινή λύση με το όνομα

Την ελπίδα «να είναι το 2018 έτος ορόσημο στην επίλυση του ονοματολογικού» στο Σκοπιανό εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τετραμερή σύνοδο Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας, που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, κάνοντας αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός, και συγκεκριμένα: «Να σταματήσει, κατά την άποψή μου, την αχρείαστη ρητορική ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Να σταματήσει μια αλλυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχθεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή. Σ’ αυτή την προοπτική βεβαίως θα είμαι ο πρώτος που θα σπεύσει να εγγυηθεί η Ελλάδα την αναπτυξιακή προοπτική και την ασφάλεια αυτής της γειτονικής χώρας».

Οι τέσσερις χώρες κατέληξαν στη θεσμοθέτηση πλαισίου συνεργασίας, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι: «Εχουμε έναν νέο θεσμό, που είναι σημαντικός για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων». Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών και η βουλγαρική προεδρία, συνέχισε, «μας δίνουν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κοινές πεποιθήσεις και ιδέες και να αναδείξουμε την “ατζέντα της Θεσσαλονίκης” του 2003 για το μέλλον των Βαλκανίων».

Αισιόδοξος δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ότι «οι γειτονικές χώρες μας θέλουν να προχωρήσουν στην Ε.Ε. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή είναι το μέλλον. Τα Βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή, αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας».
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε τόνισε ότι «δεσμευτήκαμε οι τρεις χώρες να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην Ε.Ε.», ενώ, από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης Αλεξάνταρ Βούτσιτς έγραψε στο twitter ότι τα θέματα της συνάντησης ήταν «η οικονομική συνεργασία, η υλοποίηση από κοινού έργων υποδομής και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας».

Στο περιθώριο της συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Σάββατο το μνημείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Βελιγράδι, εναποθέτοντας λίγα λουλούδια. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις παρέθεσε γεύμα εργασίας στους τρεις πρωθυπουργούς, με το οποίο ολοκληρώθηκε η δεύτερη τετραμερής σύνοδος.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα