Οι μίζες των Γερμανών βύθισαν το υποβρύχιο

Στοιχεία-σοκ για το θρίλερ με το πλοίο-φάντασμα έφερε στο φως το ραδιόφωνο της Βαυαρίας

Λάδωσαν πολιτικούς, όπως και στη χώρα μας, για να παρουν τη δουλειά

Από θαύμα δεν πνίγηκαν και οι δικοί μας ναύτες, όταν μας πούλησαν για χρυσάφι τα πολεμικά που έγερναν

Η Θέση μας: Φτώχεια και εξαθλίωση δείχνουν τον δρόμο

Διαβάστε επίσης:

►Αγρια κόντρα Κοντονή - εισαγγελέων

►Σοκ! Εισαγόμενο γάλα-δηλητήριο απειλεί τα βρέφη

►Ομολογία: Στα 30 ευρώ θα... πέσουν οι επικουρικές συντάξεις!

►Τι θα αλλάξει στο Ε3 για επιχειρηματίες, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες

►2,4 δισ.! Καταιγίδα φόρων έως το τέλος του χρόνου!

►Νέο μήνυμα Τσίπρα για σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης

►Το άγνωστο τηλεφώνημα Παυλόπουλου - Στάινμαϊερ για τον Ερντογάν

Σκάνδαλο διαφθοράς με την εμπλοκή εταιριών από το Βερολίνο (που εφάρμοσαν την τακτική της Siemens) κόστισε 44 ανθρώπινες ζωές!

Aπίστευτο και όμως γερμανικό: Το αργεντίνικο υποβρύχιο «San Juan», που εξαφανίστηκε στον νότιο Ειρηνικό παίρνοντας μαζί του 44 ζωές, το βύθισαν οι μίζες και η κακή συντήρηση από γερμανικές εταιρίες, που για να κάνουν... οικονομία και να βγάλουν περισσότερα κέρδη φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν ανταλλακτικά «μαϊμού» ή δεύτερης ποιότητας.

Εφόσον αποδειχτούν και το λάδωμα και η κακής ποιότητας συντήρηση, τότε θα μιλάμε για ακόμα μία υπόθεση-κόλαφος στα θεμέλια της γερμανικής βιομηχανίας. Από τα τέσσερα υποβρύχια που έγερναν (άγιο είχαν οι Ελληνες αξιωματικοί που δεν τα παραλάβαμε τότε και σώθηκε σαν από θαύμα η ζωή τους!) και για τα οποία χρειάστηκαν χρόνια ουσιαστικής αναβάθμισης, ως τη μίζα 7.000.000 ευρώ που φέρεται ότι πλήρωσε ο γίγαντας της πληροφορικής SAP για να κάνει δουλειές στη Νότιο Αφρική, η Γερμανία έχει χτίσει παράδοση στο μαύρο χρήμα (βλ. φυσικά και Siemens) και στα σκάνδαλα.

Ο Oscar Aguad, υπουργός Αμυνας της Αργεντινής, είχε ήδη υπαινιχθεί από τον περασμένο μήνα ότι πιθανόν να πρόκειται για περίπτωση διαφθοράς, κάτι για το οποίο τώρα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις: Υστερα από έρευνα της δημόσιας βαυαρικής ραδιοφωνίας δύο γερμανικές εταιρίες, η Ferrostaal και η EnerSys-Hawker, φέρεται ότι έχουν δωροδοκήσει πολιτικούς (όπως κάνουν και στην Ελλάδα γερμανικές εταιρίες) για να κλείσουν το επικερδές συμβόλαιο της αλλαγής μπαταριών του υποβρυχίου που έγινε τελικά ο υγρός τάφος για 44 ανθρώπους.

Αυτή δεν είναι όμως η μοναδική ούτε η πιο σοβαρή κατηγορία: Κατά τις εργασίες από τις εταιρίες πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν ανταλλακτικά κακής ποιότητας. Πρόκειται ακριβώς γι' αυτά που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την καταστροφή, διότι ο καπετάνιος του υποβρυχίου διαβίβασε μέσω ασυρμάτου ότι υπήρχε πυρκαγιά στον χώρο των μπαταριών της πλώρης.

Ειδικότερα, το «San Juan», που κατασκευάστηκε σε γερμανικό ναυπηγείο το 1983 από μία τότε θυγατρική της ThyssenKrupp, αναβαθμίστηκε το 2011, ώστε να πάρει άλλα 30 χρόνια ζωής. Στις εργασίες που έγιναν περιλαμβανόταν η αντικατάσταση 964 μπαταριών. Η Ferrostaal και η EnerSys-Hawker κέρδισαν το συμβόλαιο ύψους 5.100.000 ευρώ για να πραγματοποιήσουν την εν λόγω εργασία, αφού είχαν πρώτα λαδώσει τους αρμοδίους.

Ηδη το 2010 υπήρχε η υποψία ότι έχουν γίνει παρατυπίες. Κατατέθηκε μάλιστα αγωγή, αλλά οι κατηγορίες δεν ερευνήθηκαν, πιθανόν διότι οι ανακριτές προσεγγίστηκαν από συμφέροντα. «Ολες οι υποψίες οδηγούν στην υπόθεση ότι πρόκειται για περίπτωση διαφθοράς» είπε στη βαυαρική ραδιοφωνία ο κ. Aguad. Εκπρόσωπος της εταιρίας Ferrostaal απέρριψε κάθε ευθύνη, ενώ η εταιρία EnerSys-Hawker, η οποία προμήθευσε τις μπαταρίες, δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε ανακοίνωση.

Πάντως, για να συγκεντρωθούν επαρκείς αποδείξεις θα πρέπει να βρεθούν τα συντρίμμια του υποβρυχίου, τα οποία αναζητούν εμπειρογνώμονες από 13 χώρες, ενώ δραστηριοποιούνται για τον σκοπό αυτό στην περιοχή του ναυαγίου αεροπλάνα, πλοία, αμερικανικά υποβρύχια και το ναυτικό, αλλά και ένα ρωσικό υποβρύχιο ρομπότ.