Το θωρηκτό «Αβέρωφ» και η Ορθοδοξία μας

Συγκινητικό λαϊκό προσκύνημα στο σύμβολο της νίκης και της ναυτοσύνης μας

Από τον
Κωνσταντίνο Χολέβα*

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε από τις αρχές Οκτωβρίου το ένδοξο θωρηκτό «Αβέρωφ», το οποίο μας θυμίζει τον θρίαμβο του Εθνους στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913. Από την ειδησεογραφία πληροφορούμαστε ότι οι Θεσσαλονικείς, και γενικότερα οι Βορειοελλαδίτες, πραγματοποίησαν ένα συγκινητικό λαϊκό προσκύνημα στο σύμβολο της νίκης και της ναυτοσύνης μας.

Αντιγράφω τη σχετική είδηση της 4ης/12/2017: «Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 53 ημέρες επισκεπτηρίου δέχτηκε 130.000 επισκέψεις, τη στιγμή που τα τελευταία δύο χρόνια που βρισκόταν στην Αθήνα είχε καταγράψει 120.000 επισκέψεις. Χθες, τελευταία ημέρα του επισκεπτηρίου, 6.500 άνθρωποι βρέθηκαν στο θωρηκτό, ενώ, σε σύγκριση με το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο δέχεται κατά μέσον όρο 4.000 επισκέπτες την ημέρα, το “Αβέρωφ” κατέγραψε στη Θεσσαλονίκη κατά μέσον όρο 2.500 επισκέψεις ημερησίως».

Ακόμη πιο συγκινητικό είναι το στοιχείο ότι μεταξύ των επισκεπτών ήταν 27.000 μαθητές από 330 σχολεία της Θεσσαλονίκης και πολλών πόλεων της μακεδονικής γης. Οι νέοι έμαθαν και προβληματίστηκαν δημιουργικά. Οι παλαιότεροι συγκινήθηκαν και φιλούσαν τον ιστό με τη σημαία. Οι δάσκαλοι δίδαξαν το καλύτερο -ίσως- μάθημα της ζωής τους. Και όσοι ανησυχούμε για την πορεία του Ελληνισμού πήραμε μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ο Ελληνας, παρά την κρίση, τα προβλήματα και τις προπαγάνδες, δεν θέλει να αποκοπεί από τις ρίζες του. Οι εθνοαποδομητές δεν επέτυχαν, ούτε πρόκειται τελικά να επιτύχουν τον στόχο τους. Η Ορθοδοξία, η σημαία, η Ιστορία μας, οι ήρωες, οι αξίες και τα ιδανικά του 1821, του 1912, του 1940 και του 1955-1959 θα συνεχίσουν να ενθουσιάζουν και να ενθαρρύνουν τον λαό μας.

Το «Αβέρωφ» συνοψίζει και αποκρυσταλλώνει τις αξίες του παρελθόντος, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο παρόν και σε ένα λαμπρότερο μέλλον. Η πίστη στον Θεό ήταν το θεμέλιο της νίκης. Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης ενίσχυε το ηθικό των ναυτών του, με συνεχείς αναφορές στον Θεό. Το «Αβέρωφ» έχει ακόμη και σήμερα το εκκλησάκι του και οι ναύτες του πάντα θα προσεύχονται στον άγιο Νικόλαο. Η διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού διατρανώνεται και συμβολίζεται από τις επιτυχίες μας στη θάλασσα. Σαλαμινομάχοι, Βυζαντινοί ναύαρχοι, Κανάρης και Μιαούλης αποτέλεσαν το παράδειγμα προς μίμησιν για τους ναυτικούς μας του 1912-1913. Η επίγνωση της ιστορικής αποστολής αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη φράση του Κουντουριώτη προς τους αξιωματικούς του κατά τη Ναυμαχία της Ελλης, στις 03/12/1912: «Εχω σκοπό να ξαναφέρω το 1821»!

Η αγάπη των σημερινών Ελλήνων για το «Αβέρωφ» αποτελεί και ένα διαρκές μνημόσυνο για τους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες, όπως ήταν ο Γεώργιος Αβέρωφ, που χρηματοδότησε την αγορά του ιστορικού πλοίου.
Το «Αβέρωφ» μάς χαρίζει την απαραίτητη ελληνορθόδοξη πνευματική θωράκιση!

*Πολιτικός επιστήμων