Τη συνείδησή σας για μία τούρτα

Ολοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να εργάζονται και να ζουν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τουςΑπό τον
Ραφαήλ Καλυβιώτη

Αυτήν την εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ θα εξετάσει την υπόθεση του Jack Phillips, ενός ζαχαροπλάστη από το Κολοράντο που κατά κύριο λόγω φτιάχνει τούρτες. Παρότι ο Jack καθ’ όλη τη διάρκεια της εικοσαετούς επαγγελματικής καριέρας του ποτέ δεν ηρνήθη να σερβίρει τον οιονδήποτε πελάτη, μία ημέρα ηρνήθη. Ο λόγος; Διότι ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων τού ζήτησε να του φτιάξει μία τούρτα για τον γάμο του με συγκεκριμένο μήνυμα που θα αναγραφόταν επάνω στην τούρτα. Ο Jack, όντας πιστός καθολικός στο θρήσκευμα, ευγενικά ηρνήθη διότι δεν του το επέτρεπε η θρησκεία του. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε προηγούμενο διάστημα, είχε αρνηθεί να εμφανίσει μήνυμα στην τούρτα του με αντιομοφυλόφιλο περιεχόμενο. Το ζευγάρι των ομοφυλοφίλων προσέφυγε στο δικαστήριο και η πολιτεία του Κολοράντο απεφάνθη ότι ο ζαχαροπλάστης όχι μόνο πρέπει να φτιάχνει τούρτες σε ομόφυλα ζευγάρια, διδάσκοντας ταυτοχρόνως τους υπαλλήλους του το ίδιο, αλλά να περάσει και το ίδιο μήνυμα στα μέλη της οικογενείας του όσον αφορά την άποψη της πολιτείας περί του ζητήματος, ασχέτως της προσωπικής θρησκευτικής του πεποιθήσεως.

Η υπόθεση αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας, διότι θα καθορίσει εάν οι πολιτείες θα μπορούν να παραβιάζουν την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ που αφορά την ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη άσκηση της θρησκείας, εξαναγκάζοντας τους πολίτες να εκφράζουν μηνύματα που παραβιάζουν τις πεποιθήσεις τους. Εν ολίγοις, το Ανώτατο Δικαστήριο θα καθορίσει πόση εξουσία θα έχουν κυβερνητικές Αρχές ώστε να παρακάμπτουν τη συνείδηση όσων διαφωνούν με την άποψη της κυβέρνησης για τον γάμο. Ο Jack Phillips υποστηρίζει ότι, όταν το κράτος του Κολοράντο προσπαθεί να τον αναγκάσει να σχεδιάσει και να ψήσει μια τούρτα για να γιορτάσει έναν γάμο του ίδιου φύλου, τον αναγκάζει να περάσει ένα μήνυμα που παραβιάζει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του. Η Πρώτη Τροπολογία προστατεύει την ελευθερία να ζουν ειρηνικά οι άνθρωποι και να δουλεύουν σύμφωνα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο λέει ότι ο Jack δεν μπορεί να ενεργεί σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του για τον γάμο, ίσως μια μέρα να αποφανθεί ότι και τα σχολεία και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που βασίζονται στην πίστη δεν θα μπορούν να ενεργούν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Πολλά επαγγέλματα θα μπορούσαν να επηρεαστούν. Οι Αρχές στον τομέα της ιατρικής, του δικαίου, της παροχής συμβουλών, των υπηρεσιών παιδικής μέριμνας και της εκπαίδευσης θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον γάμο του ιδίου φύλου ως προϋπόθεση για τη σύναψη συμβάσεων, τη χρηματοδότηση, τη χορήγηση επιχορηγήσεων, τη χορήγηση αδειών και τη διαπίστευση. Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, στον ακαδημαϊκό κόσμο, στην κυβέρνηση, στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και στην ψυχαγωγία έχασαν τη δουλειά τους επειδή υποστήριζαν τον παραδοσιακό γάμο ή δεν επιβεβαίωσαν το γάμο του ιδίου φύλου. Ξαναγυρνώντας στο ζαχαροπλαστείο του Jack, το οιοδήποτε άτομο που περνά τις πόρτες του είναι ευπρόσδεκτο να αγοράσει ήδη κατασκευασμένα γλυκά.

Αλλά ο ιδιοκτήτης δεν θα φτιάξει τούρτες υπό παραγγελία που να γιορτάζουν γεγονότα που εκφράζουν μηνύματα τα οποία προσκρούουν στην πίστη του, συμπεριλαμβανομένων τουρτών που γιορτάζουν το Halloween, που εμπεριέχουν αντιαμερικανικά ή αντιοικογενειακά θέματα ή που προωθούν την αθεΐα και τον ρατσισμό. Η ίδια επιτροπή του Κολοράντο που τιμώρησε τον Jack από την άλλη επέτρεψε σε τρεις άλλους ζαχαροπλάστες να αρνηθούν να δημιουργήσουν τούρτες που εκφράζουν θρησκευτικές πεποιθήσεις που αρνούνται τον γάμο ομοφυλοφίλων. Η επιτροπή επί της ουσίας τιμώρησε τον Jack επειδή οι πεποιθήσεις της είναι διαφορετικές από τις δικές του. Ολοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να εργάζονται και να ζουν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Αλλωστε η Πρώτη Τροπολογία δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να στοχοποιεί συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις για δυσμενή διαχείριση.

Στην πραγματικότητα, η εν λόγω διαμάχη δεν αποτελεί διαμάχη μεταξύ του Jack Phillips και δύο πελατών αρτοποιίας. Το εθνικό κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, με τις πλούσιες ομάδες ακτιβιστών που ασχολούνται με αυτήν την υπόθεση και τα δισεκατομμύρια δολάρια υποστήριξης στα ΜΜΕ, στα ψυχαγωγικά ιδρύματα, στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και στις εταιρίες τεχνολογίας, διεξήγαγε 30 χρόνια εκστρατείας στα ομοσπονδιακά δικαστήρια, καθώς και στα κρατικά δικαστήρια, για να καθιερώσει την ομοφυλοφιλία ως δικό της ειδικό δικαίωμα και προνόμιο. Με τέτοιου είδους αποφάσεις που αλλάζουν οργανικά την κοινωνία στο Ανώτατο Δικαστήριο, όλες οι οποίες συντάχθηκαν από τον Justice Kennedy, το κίνημα αυτό ξεκίνησε τώρα μια αποστολή για την εξάλειψη κάθε διαφωνίας. 

*Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών, [email protected]

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα