Νέα γενιά «κόκκινων» δανείων

Οι τράπεζες προβλέπουν ότι την επόμενη διετία θα φτάσουν το 1,2 δισ. ευρώ – 465.000 νοικοκυριά δεν πληρώνουν το στεγαστικόΤη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ εντός της ερχόμενης διετίας προβλέπουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, αρκετά από τα δάνεια που ρυθμίστηκαν σταματούν να εξυπηρετούνται και γίνονται πάλι «κόκκινα», ενδεικτικό της ασφυξίας που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Ναι μεν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε από τα 105 δισ. (τον Μάρτιο) στα 100 δισ. ευρώ, όμως το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προήλθε από διαγραφές δανείων κι όχι από ρυθμίσεις.

Η κατηγορία δανείων, που εμφανίζει με σταθερό ρυθμό αύξηση των «κόκκινων» δανείων από τις αρχές του 2017, είναι τα στεγαστικά και ακολουθούν τα δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (ατομικών, ελεύθερων επαγγελματιών). Στα στεγαστικά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αδυναμία των δανειοληπτών αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, εξέλιξη που αποδίδεται στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με τους φόρους.

Ειδικότερα, το 41,1% των στεγαστικών δανείων είναι επισφαλή, κάτι που σημαίνει ότι 465.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν αυτή τη στιγμή «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο.

Στα επιχειρηματικά δάνεια το 44,4% είναι «κόκκινα», με τα επιχειρηματικά στοιχεία να δείχνουν ότι το 68,3% αφορά τις μικρές επιχειρήσεις (περίπου 330.000), το 58% τις μικρομεσαίες (73.000), ενώ αντίθετα στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό περιορίζεται στο 26,7% (7.000). Οσον αφορά τα καταναλωτικά, έχει «κοκκινίσει» το 54% των δανείων.

Εμπόδια

Η εκτίμηση για τη δημιουργία νέων δανείων θέτει σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη των στόχων των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους έως τα τέλη του 2019 και αναμένεται να αποτελέσει έναυσμα για πιο δραστικά μέτρα εκ μέρους τους.

Οι τράπεζες σκοπεύουν να επισπεύσουν την πώληση δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο, αγγίζοντας τα 11,6 δισ. ευρώ συνολικές πωλήσεις για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019.
Πέρα απ’ αυτό, κατά τη διάρκεια του 2018 τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται ν’ αυξήσουν τα ποσά των διαγραφών κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα