Θέλουν Τσίπρα (!) οι Γερμανοί

Ο πιο καλός «φίλος» της Μέρκελ έγινε ο πρωθυπουργός (που κάποτε της έλεγε… «go back»)

Η Deutsche Bank σε έκθεσή της «βλέπει» πιθανή τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνουν εκλογές στο τέλος του 2018, παρότι από κανένα στοιχείο έως τώρα δεν προκύπτει κάτι τέτοιο! Τι εκτιμά για την πορεία της οικονομίαςΗ Θέση μας: Το μήνυμα των εορτών

Διαβάστε επίσης:

►Ρουκέτες από Σπυράκη για Σαμαρά – Βενιζέλο!

►Τα βρεφικά γάλατα που ανακάλεσε ο ΕΟΦ

►«Ξαφνικές» διευκρινίσεις ΣτΕ στα «πόθεν έσχες»

►Λήστεψε τρεις τράπεζες σε μόνο μία μέρα

►«Ντου» Γκρίζων Λύκων στην Αγια- Σοφιά για προσευχή διαμαρτυρίας

►Ακόμα 58 επαγγέλματα βάζουν POS!

►«Δεν παραιτείται ο Δημήτριος» λέει στη «δημοκρατία» η Αρχιεπισκοπή

Θεωρούν ότι ο… κήρυκας του «Merkel, go back» μπορεί με εκλογές το 2018 να ανατρέψει τις αρνητικές δημοσκοπήσεις

Απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας μας έκανε η Deutsche Bank, με χθεσινή εκτενή έκθεσή της, η οποία έφτασε στο σημείο να υποδείξει στην κυβέρνηση πότε να κάνει εκλογές, προκειμένου να… βάλει τρικλοποδιά στη Νέα Δημοκρατία!
Οπως φαίνεται από την έκθεση με τίτλο «Η Ελλάδα το 2018: Επιτέλους κάποιο φως στην άκρη του τούνελ», η γερμανική τράπεζα θέλει να έχει λόγο στην εγχώρια πολιτική σκηνή, λες και η χώρα μας είναι… υποκατάστημά της!

Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι μια επιτυχής έξοδος από το 3ο Μνημόνιο μπορεί να οδηγήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές το τέταρτο τρίμηνο του 2018, δεδομένου ότι το 2019 αναμένονται περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα.

Ωστόσο, η τράπεζα δεν περιορίζεται στην εκτίμηση αυτή, αλλά κάνει μια πρωτοφανή επισήμανση: Αναφέρει πως η Νέα Δημοκρατία προηγείται τώρα στις δημοσκοπήσεις, όμως οι πρόωρες εκλογές του χρόνου ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία για τη νυν κυβέρνηση -και τον πρωθυπουργό του «Merkel, go back»- να παραμείνει στην εξουσία!

Η θρασύτατη ανάμειξη στα ελληνικά δρώμενα γίνεται από μια τράπεζα που έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από τη μνημονιακή περιπέτεια της χώρας μας. Καταρχάς, η Deutsche Bank αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ξένου επενδυτή που σώθηκε χάρη στην υπαγωγή της Ελλάδας στο 1ο Μνημόνιο τον Απρίλιο του 2010.

Το ξεφόρτωμα

Το 1ο Μνημόνιο της πρόσφερε πολύτιμο χρόνο, ώστε να ξεφορτωθεί σταδιακά τα ελληνικά ομόλογα που διέθετε στο χαρτοφυλάκιό της πριν από το «κούρεμα» (PSI) του 2012.

Από τα μέσα του 2010 έως τα μέσα του 2011 περιόρισε την έκθεσή της στη χώρα μας από τα 1,6 δισ. ευρώ στα 45.000.000 ευρώ. Σαν να μην έφτανε αυτό, όταν έγινε το «κούρεμα», η γερμανική τράπεζα ανέλαβε ρόλο closing agent και μοιράστηκε με την HSBC τουλάχιστον 3.600.000 ευρώ.

Πρόσθετα κέρδη άντλησε λειτουργώντας ως ανάδοχος στις τελευταίες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων (π.χ. στο 5ετές ομόλογο του περασμένου Ιουλίου, ενώ ήταν ένας από τους joint dealers managers στο πρόσφατο swap των ομολόγων του PSI με νέα ομόλογα) καθώς και σε πολλές ιδιωτικοποιήσεις. Κατά τα λοιπά, η έκθεση θεωρεί ότι η «συνεργατική» (δηλαδή, με τη σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης και δανειστών) έξοδος από το 3ο Μνημόνιο αποτελεί το βασικό σενάριο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Η εξέλιξη αυτή «πιθανότατα θα απαιτήσει έναν μειωμένο ρόλο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μια περιορισμένη και υπό όρους ελάφρυνση χρέους και έναν, δυνητικά, λιγότερο επιθετικό δημοσιονομικό δρόμο από αυτόν που προβλέπεται στο πλαίσιο του τρέχοντος δυσμενούς σεναρίου του προγράμματος», συμπληρώνουν οι αναλυτές του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Σε άλλο σημείο, πάντως, παραδέχονται: «Ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα παραμείνει μακρύς και δύσκολος».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα