Τα «μαύρα σημεία» του Ολύμπου

Θρήνος για τον θάνατο του 55χρονου έμπειρου ορειβάτη και εκπαιδευτή Χρ. Ανανιάδη. Τι να προσέχουν οι επισκέπτες του «βουνού των θεών»Από τον
Βαγγέλη Στολάκη

Σοκ στον ορειβατικό κόσμο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του 55χρονου Χρήστου Ανανιάδη, έμπειρου ορειβάτη και εκπαιδευτή βουνού, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός στον Ολυμπο. Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό που σημειώθηκε σε λιγότερο από 48 ώρες.

Τις ημέρες που πέρασαν, τα τηλέφωνα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης είχαν πάρει «φωτιά», καθώς μέσα σε μόλις τρεις ημέρες κλήθηκαν να οργανώσουν τρεις επιχειρήσεις διάσωσης στις οποίες ακόμη ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν. «Τεντώσαμε…» υποστηρίζουν στη «δημοκρατία» οι διασώστες.

Ο Χρήστος Ανανιάδης θεωρούνταν από τους καλύτερους ορειβάτες στην Ελλάδα. Ο άτυχος άνδρας, πατέρας ενός παιδιού από τη Θεσσαλονίκη, έχασε τη ζωή του όταν γλίστρησε και έπεσε σε χαράδρα 40 μέτρων. «Τα περιστατικά και οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού τους τελευταίους μήνες ξεπερνούν τα δέκα» ισχυρίζεται στη «δημοκρατία» ο διευθυντής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ζαφείρης Τρόμπακας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κυριότερος λόγος για τέτοιου είδους ατυχήματα είναι η υπερεκτίμηση και η υπέρβαση των δυνάμεων των ορειβατών. Πολλοί, επίσης, επιχειρούν να κατακτήσουν την κορυφή χωρίς να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. «Οι περισσότεροι δεν έχουν γνώση του πεδίου» τονίζει από την πλευρά του ο Αλέξης Λιάμος, διευθυντής επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

«Κλειδί» ο καιρός

Οπως ισχυρίζεται ο κ. Τρόμπακας, προτού αναρριχηθεί κανείς στον Ολυμπο, θα πρέπει να γνωρίζει τις καιρικές συνθήκες της περιοχής. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσει τους συγγενείς του για το μονοπάτι που θα ακολουθήσει και, τέλος, να έχει μαζί του ασύρματο, καθώς τα κινητά τηλέφωνα «δεν πιάνουν». Ο ίδιος έχει ανέβει στην κορυφή του βουνού 242 φορές και γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά τα δυσπρόσιτα σημεία του.

Οπως λέει, επικίνδυνες είναι οι περιοχές πριν από το καταφύγιο του Μύτικα, το Σπήλιο Αγαπητό και την Κακόσκλα. «Η ανάβαση ενός μεγάλου βουνού, όπως ο Ολυμπος, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή» ανέφερε ο επιθεωρητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόρειας Ελλάδας Δημοσθένης Αναγνωστάκης.

Ο Ολυμπος αποτελεί έναν από τους κατεξοχήν τόπους εναλλακτικών διακοπών. Είναι ενδεικτικό πως το 1955 ανέβηκαν στο βουνό μόλις 355 άτομα, ενώ για το διάστημα από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Οκτωβρίου τον σκαρφάλωσαν περισσότεροι από 25.000 επισκέπτες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα