Αναστάτωση καθηγητών για «τουρκική μειονότητα»

Ενταση στο Δημοκρίτειο Θράκης από αστυνομικό έγγραφο που ζητούσε τα πλήρη στοιχεία διδασκόντωνΑίσθηση και ζωηρές συζητήσεις προκάλεσε το περιεχόμενο ενός αστυνομικού εγγράφου που ζητούσε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης «τα πλήρη στοιχεία του διδακτικού προσωπικού του πανεπιστημίου, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο – πεδίο – ειδικότητα σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”». Το βράδυ της Τετάρτης και ύστερα από τις αντιδράσεις, η Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ανακοίνωσε ότι ανακαλεί το επίμαχο έγγραφο και παράλληλα διατάχθηκε ΕΔΕ για την υπόθεση. 

Το έγγραφο δημοσιοποίησε στο facebook ο ομότιμος καθηγητής Ιωάννης Ληξουριώτης, εκτιμώντας ότι με βάση αυτό έχει ξεκινήσει κάποια προκαταρκτική εξέταση για την ποινική δίωξη κάποιου ή κάποιων που χρησιμοποίησαν τον όρο «τουρκική μειονότητα».
Πράγματι, η σύνταξη του εγγράφου είναι τέτοια που η ερμηνεία του αιτήματος της Αστυνομίας προς τις πανεπιστημιακές Αρχές είναι τουλάχιστον αμφίσημη, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.

Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο έγγραφο, καθότι, όπως είναι διατυπωμένο, γεννά εύλογες αμφιβολίες.

Διευκρινύσεις

Πάντως, οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θράκης, διά του πρυτανεύοντα καθηγητή Σταύρου Τουλουπίδη, διευκρίνισαν ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, μέσω του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής, ζήτησε την επιστημονική συνδρομή όσων εκ του διδακτικού προσωπικού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ειδικεύονται σε ζητήματα μειονοτήτων, με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ουδείς εκ του διδακτικού προσωπικού του ιδρύματός μας αναζητείται από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα