ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ… ΜΥΑΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ

Οι απειλές για τα παιδιά από την επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας μέσα από τις επισημάνσεις της UNICEFΑπό τον
Γιώργο Κ. Στράτο

Στις άγιες μέρες που έρχονται όλο και κάτι θα προσπαθήσουμε να ξεκλέψουμε από τους ανελαστικούς και… ανελέητους προϋπολογισμούς μας για να κάνουμε ένα μικρό δώρο, κυρίως στα παιδιά και τα νεότερα μέλη της οικογένειάς μας. Οσο ισχυρό και πατροπαράδοτο είναι το έθιμο, άλλο τόσο σταθερή και διαμορφωμένη φαίνεται πως είναι πλέον και η προτίμηση της νέας γενιάς προς τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Λίγο προτού «χαθούμε» μαζί τους αναζητώντας smartphones, tablets, iPads και όλα τα καλά, ει δυνατόν σε προσφορές, μη σωθεί και η μπαταρία της τσέπης μας προτού φορτίσει η… γαλοπούλα (!), ας δούμε μερικές επισημάνσεις από την έκθεση της UNICEF που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα με τίτλο «Η κατάσταση των παιδιών στον κόσμο 2017: Τα παιδιά σε έναν ψηφιακό κόσμο».

Καταρχάς, παρά την εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά -ένας στους τρεις χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως είναι παιδί-, δεν γίνεται τίποτα για να προστατευθούν από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου και να αυξήσουν την πρόσβασή τους σε ασφαλές διαδικτυακό περιεχόμενο. Η παρουσία των φορητών συσκευών παντού, σύμφωνα με την έκθεση, έχει κάνει τη διαδικτυακή πρόσβαση λιγότερο ελεγχόμενη και εξ αυτού του λόγου πιο επικίνδυνη. Ψηφιακά δίκτυα, όπως το Dark Web και τα κρυπτονομίσματα (cryptocurrencies), επιτρέπουν τις χειρότερες μορφές εκμετάλλευσης ανηλίκων, όπως η διακίνηση και η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε απευθείας σύνδεση!

Πιο ήπιες απειλές συνιστούν η κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων τους και η έκθεσή τους σε μορφές ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Καθόλου ήπιες όμως δεν είναι οι επισημάνσεις της έκθεσης σχετικά με τα αποτελέσματα της χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά και ειδικώς ο αντίκτυπος της ψηφιακής τεχνολογίας στην κοινωνική ένταξη και η συμμετοχή τους στα κοινά, τα πρότυπα που ακολουθούν, οι καταναλωτικές συνήθειές τους, καθώς επίσης και ο προβληματισμός για τις επιδράσεις του ψηφιακού εθισμού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η αδυναμία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων να αντιληφθούν τον ρυθμό των αλλαγών και να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και πιο προσιτού διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά διεθνώς συμπυκνώνεται στη δήλωση του Αντονι Λέικ, του Αμερικανού εκτελεστικού διευθυντή της UNICEF: «Το διαδίκτυο σχεδιάστηκε για ενήλικες, αλλά χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από παιδιά και νέους, και η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει όλο και περισσότερο τη ζωή και το μέλλον τους. Συνεπώς, οι ψηφιακές πολιτικές, οι πρακτικές και τα προϊόντα πρέπει να αντανακλούν καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών, τις προοπτικές των παιδιών και τις φωνές των παιδιών».

Το πρώτο και καλύτερο δώρο πάντως για την περίπτωση θα μπορούσαν να το κάνουν στα παιδιά δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολειά μας, δεδομένου ότι υφίσταται και το πλήρες νομικό πλαίσιο για τον σκοπό αυτόν. Δύο υπουργικές αποφάσεις, οι υπ’ αρ. 132328/Γ2/7-12- 2006 και 100553/Γ2/ 4-9-2012, είναι σε ισχύ για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων εντός των σχολικών χώρων.

Συμφώνως με αυτές, «… 1. Οι µαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Στην εξαιρετική περίπτωση που ο µαθητής έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραµονής του εντός του σχολικού χώρου, να το έχει εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του. Κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω αποτελεί αντικείµενο παιδαγωγικού ελέγχου και αντιµετωπίζεται… 2. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν κατά την ώρα της διδασκαλίας να έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τα κινητά τους τηλέφωνα. Παράλειψη του ανωτέρω καθήκοντος αποτελεί πειθαρχικό αδίκηµα…» Μπας και μπορέσουν και ακολουθήσουν από εμάς κι άλλα δώρα για τα μυαλά τους εκτός από τα κινητά…

Καλά Χριστούγεννα!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα