Ηλεκτρονική ρύθμιση για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

Διακανονισμός «ανάσα» προς την Εφορία σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις για 400.000 φορολογουμένουςΜέσω ηλεκτρονικής υποβολής θα μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 ή των 24 μηνιαίων δόσεων, ακόμη και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία! 

Αυτή η διάταξη περιελήφθη σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η διάταξη αυτή δίνει «ανάσα» σε περισσότερους από 400.000 φορολογουμένους, που εξακολουθούν να εξοφλούν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με βάση τη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς αποτρέπει τον κίνδυνο, που ελλοχεύει από τη 1/1/2018, να αποβληθούν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, λόγω ύπαρξης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Μέχρι σήμερα, δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για ρύθμιση χρέους προς την Εφορία σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις βάσει του ν. 4152/2013 υπήρχε μόνον εφόσον το χρέος αυτό είχε καταστεί ληξιπρόθεσμο είτε εν μέρει (εφόσον είχε λήξει η προθεσμία πληρωμής μίας ή περισσότερων μηνιαίων δόσεων) είτε εξ ολοκλήρου.

Ο φορολογούμενος, για να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 ή των 24 μηνιαίων δόσεων, θα έπρεπε δηλαδή να περιμένει πρώτα να καταστεί ληξιπρόθεσμη τουλάχιστον η πρώτη δόση του χρέους του ή ολόκληρο το χρέος του. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 114 του πολυνομοσχεδίου, θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΙSnet αίτηση υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση οποτεδήποτε πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής μίας ή περισσοτέρων δόσεων ή ολόκληρου του χρέους του.

Παράταση

Με άλλη διάταξη παρατείνεται και για τα έτη 2018 και 2019 η χρέωση τόκων «με τον μήνα» (αντί ανά μέρα καθυστέρησης), σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ουσιαστικά, οι οφειλέτες θα επιβαρύνονται για άλλα δύο χρόνια με προσαυξήσεις για ολόκληρο τον μήνα, έστω και για 1 μέρα καθυστέρησης. Και αυτό γιατί μέχρι 1/1/2018 δεν θα ήταν έτοιμα τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίξουν αυτόν τον υπολογισμό, όπως απαιτούνταν να είναι από προηγούμενους νόμους.
Κατά την πληρωμή της οφειλής, θα εξακολουθούν να εισπράττονται υποχρεωτικά οι αναλογούντες φόροι και το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής.

Επίσης, παρέχεται για δύο χρόνια (αντί για έναν χρόνο και εξάμηνη παράταση) σε κληρονόμους το περιθώριο να προβούν σε αποδέσμευση του οχήματος που είχε παραληφθεί με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης από άτομα με αναπηρία.
Μετά την παρέλευση διετίας, όμως, θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ απειλούνται και με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα