Ομολογία-σοκ Παπακωνσταντίνου: «Η επιτήρηση μας συμφέρει»

Το έγκλημα της κυβέρνησης Παπανδρέου βήμα βήμα και με στοιχεία

Βόμβες στο νέο βιβλίο «8 μήνες» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου για τη μαύρη περίοδο κατα την οποία το ΠΑΣΟΚ αλυσόδεσε την Ελλάδα

Με ποιον τρόπο και γιατί φούσκωσαν με εκτελεστικό όργανο τον Γεωργίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το έλλειμμα του 2009Η Θέση μας: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά

Διαβάστε επίσης:

►Στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισε πόλεμος για την «ταυτότητα» μετά τα Μνημόνια!

►Το πάρτι με τα δανεικά και αγύριστα (;) των πολιτικών

►ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: 25.000.000- 30.000.000 € στη Fraport για τις «ελλείψεις» στα αεροδρόμια

►Πάρτι Λιβανέζων (στον Ρέμο) με guest star Γιώργο, Πάγκαλο και Κουρουμπλή

►Η δύσκολη αποστολή της Βασιλικής Θάνου για να φέρει επενδύσεις από την Κίνα

►Πώς μπορούν να πάρουν σύνταξη πριν από τα 60 εργαζόμενοι με διαδοχική ασφάλιση

Βόμβες στο νέο βιβλίο «8 μήνες» του πρώην υπ. Οκονομικών Ι. Παπαθανασίου για τη μαύρη περίοδο που έβαλε την Ελλάδα στα Μνημόνια

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Πολιτικές βόμβες πρώτου μεγέθους -στις οποίες καλείται να απαντήσει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία επρόκειτο να παραστεί στο συνέδριο της Ν.Δ. χθες- ρίχνει με το νέο βιβλίο του «8 μήνες» ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.

Το βιβλίο, που προγραμματίζεται να παρουσιαστεί την προσεχή Τετάρτη στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών από τον πρώην υπουργό Νίκο Δένδια και τον πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, περιγράφει με λεπτομέρειες την οκτάμηνη θητεία του κυρίου Παπαθανασίου στην οδό Νίκης.

Αποκαλύπτει ότι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Παπαθανασίου κάλυψε όλο το πρόγραμμα δανεισμού του με χαμηλό επιτόκιο το πρώτο τετράμηνο του 2009. Θυμίζει επίσης ότι άφησε στο ταμείο του κράτους διαθέσιμα 7,7 δισ. ευρώ έναντι 265.000.000 που είχε βρει η κυβέρνηση της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ το 2004 και αναφέρεται αναλυτικά στο τι συνέβη μετά την αποχώρηση του Παπαθανασίου (εξαιτίας της κυβερνητικής μεταβολής) από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις Παπαθανασίου:

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε μετεκλογικά να λάβει τα μέτρα που ζητούσε πριν από τις εκλογές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον περιορισμό του ελλείμματος, γνωρίζοντας ότι στη συνεδρίαση του ECOFIN της 2ας Δεκεμβρίου 2009 η Ελλάς θα υπαγόταν μετά βεβαιότητας σε καθεστώς επιτήρησης.

Η απάντηση που φέρεται ότι έδωσε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είναι ότι «αυτό -η επιτήρηση- ίσως μας συμφέρει»(!!!). Εννοώντας προφανώς την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η οποία επιχειρούσε να αποδράσει από το «λεφτά υπάρχουν», ρίχνοντας ευθύνες σε τρίτους. Σημειωτέον ότι, όπως έχει αποκαλύψει στο βιβλίο του για την τρόικα ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, εκείνη την εποχή Μπαρόζο και Γιούνκερ πρότειναν στην κυβέρνηση Παπανδρέου να υπογράψει αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας ένα «ευρωπαϊκό μνημόνιο» στη βάση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προεκλογικά, αλλά εκείνος το απέρριψε. Σημειωτέον, ο Παπαθανασίου αποκαλύπτει πρώτη φορά ότι η δέσμευση της κυβέρνησης της Ν.Δ. προς τον διοικητή της ΕΚΤ κ. Τρισέ για πάγωμα μισθών κάλυπτε την περίοδο 2009-2011! Προτιμότερη ασφαλώς από τις διαδοχικές μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Το ύψος του φουσκώματος του ελλείμματος του 2009 σε 12,7% σε πρώτη φάση από τον κύριο Παπακωνσταντίνου «ήταν προαποφασισμένο». Μάλιστα, ο Παπαθανασίου αποκαλύπτει δαπάνη δαπάνη, κωδικό κωδικό πώς φορτώθηκε εσκεμμένα το έλλειμμα του 2009 με 10 δισ. ευρώ (!!), ώστε να επιτευχθεί ο αριθμός-στόχος 12,7%. Εις ό,τι δε αφορά την κατηγορία από το ΠΑΣΟΚ ότι έστειλε στη Eurostat «πλαστά» στοιχεία για το έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2009, επισημαίνει ότι ο αριθμός 6% ήταν πρόβλεψη και όχι στατιστικό στοιχείο και ότι οι Ευρωπαίοι έδιναν χαμηλότερη πρόβλεψη από αυτή της κυβέρνησης με έκθεσή τους (5,2%).

Ο επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Γεωργίου έχει ευθύνη για το δεύτερο, όχι για το πρώτο Μνημόνιο. Με την αυθαίρετη ένταξη των 17 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα (όταν το Βέλγιο μέχρι πρότινος δεν περιελάμβανε ούτε τα νοσοκομεία στη Γενική κυβέρνηση) το έλλειμμα επί Γεωργίου εκτοξεύτηκε από 12,7% σε 15,4% του ΑΕΠ.

Aυτό έδωσε την ευκαιρία στους δανειστές να απαιτήσουν τη λήψη μέτρων 11 δισ. ευρώ με το δεύτερο Μνημόνιο -αυτή ήταν η «συνεισφορά» Γεωργίου-, με στόχο έναν και μοναδικό: να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες με χρήματα από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Κάτι που ομολόγησε ευθαρσώς και ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ!

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι ο κύριος Παπαθανασίου αφήνει υπαινιγμούς για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από τρίτους, προκειμένου να κουκουλωθεί το σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ με το φούσκωμα του ελλείμματος. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» προδημοσιεύει σήμερα ορισμένα κρίσιμα αποσπάσματα από το βιβλίο του Παπαθανασίου.

Γιατί και πώς φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009

«Λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το έλλειμμα θα έφτανε στο τέλος του χρόνου το 12,7%.
Ε, λοιπόν, αυτή είναι η μόνη πρόβλεψή του στην οποία έπεσε μέσα, και μάλιστα με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου! Ολες οι άλλες προβλέψεις του υπουργού Παπακωνσταντίνου, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και την ολοκλήρωση της θητείας του, για όλα τα οικονομικά μεγέθη, από την ανεργία, την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό μέχρι το έλλειμμα και το χρέος, έπεσαν δραματικά έξω.

Πώς εξηγώ το γεγονός ότι, τρεις μήνες πριν κλείσει ο χρόνος, προέβλεψε με τόσο μεγάλη ακρίβεια το έλλειμμα; Το πράγμα φωνάζει: Το ύψος του ελλείμματος ήταν προαποφασισμένο. Ηταν συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου η τεχνητή διόγκωσή του. Με στόχο, όπως προανέφερα, να κατηγορήσουν τη Ν.Δ. για παράδοση καμένης γης. Και για να δημιουργήσουν σε δεύτερο χρόνο ψευδείς εντυπώσεις περί σημαντικής μείωσης του ελλείμματος το 2010. Τελικά, εστιάζοντας στο πώς θα πλήξουν τη Ν.Δ., έπληξαν βαριά τη χώρα, οδηγώντας τη στο ΔΝΤ».
«Μετρημένη σε χρήμα, η διαφορά ανάμεσα στο 8% που είχα δηλώσει ότι μπορεί να έφτανε το έλλειμμα και στο 12,7% που το φούσκωσε το ΠΑΣΟΚ είναι 10 δισ. ευρώ. Υποτίθεται δηλαδή ότι η κυβέρνησή μας δήλωσε στην Ε.Ε. έλλειμμα μικρότερο από το πραγματικό κατά 10 δισ. ευρώ.

Να όμως πώς η κυβέρνηση Παπανδρέου φούσκωσε κατά 10 δισ. ευρώ το έλλειμμα:
Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 προχώρησε σε βεβαιώσεις και επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια τις πάγωσε!
Τις τελευταίες ημέρες πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για χρέη των νοσοκομείων. Χωρίς όμως να κάνει την αναγκαία διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές για να περιορίσει την οφειλή. Και χωρίς αυτά τα χρέη να έχουν ενταλματοποιηθεί!
Αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 0,7 δισ. ευρώ.

Δαπάνησε 0,5 δισ. ευρώγια την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης. Και για να έχει διπλό κομματικό όφελος, δηλαδή περισσότερες δαπάνες το 2009 και μεγαλύτερα έσοδα το 2010, έβαλε στον Προϋπολογισμό του 2010 τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων που δήθεν θα χρηματοδοτούσε το επίδομα. Σημειώνω εδώ ότι τελικώς υποχρεώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μεταφέρουν την είσπραξη από το 2010 στο 2009. Γι’ αυτό και, ενώ δεν το είχαν αρχικά σχεδιάσει, η εξέλιξη τους επέτρεψε να ισχυρίζονται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης δεν είχε δημοσιονομικό κόστος.
Μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ που αναλογούσε στο 2009, ύψους 0,6 δισ. ευρώ.
Αύξησε κατά 0,2 δισ. ευρώ τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Κατάργησε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, την επιβολή φόρου στα λαχεία, στο ΞΥΣΤΟ και στα σκάφη αναψυχής, χάνοντας έσοδα 2,2 δισ. Ολες τις ρυθμίσεις που κατήργησε τις επανέφερε αργότερα!
Αύξησε τις δαπάνες για οδοιπορικά, τις λειτουργικές δαπάνες και τις προμήθειες του Δημοσίου κατά 0,7 δισ. ευρώ επιπλέον των δαπανών που θα έκανε αν διατηρούσε τον ρυθμό του πρώτου εννεαμήνου.

Η υστέρηση

Η κυβέρνηση Παπανδρέου στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 έχασε κάθε έλεγχο στα έσοδα. Η υστέρηση εσόδων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν 1,1 δισ. ευρώ. Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή στο τελευταίο τρίμηνο η απώλεια εσόδων ήταν διπλάσια απ’ ό,τι στο εννεάμηνο που ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. Αν είχαν καταφέρει να διατηρήσουν τις επιδόσεις της Ν.Δ., τότε ο Προϋπολογισμός θα είχε επιπλέον έσοδα 1,7 δισ. ευρώ.

Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω, μαζεύουμε 9,3 δισ. ευρώ. Η διαφορά έως τα 10 δισ. οφείλεται σε επιμέρους κονδύλια, όπως αυξημένες δαπάνες για τόκους, λιγότερα έσοδα από τον φόρο κινητής τηλεφωνίας κ.λπ. Αν η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν προχωρούσε στις παρακάτω κινήσεις, το έλλειμμα θα ήταν κατά 10 δισ. ευρώ μικρότερο. Και μάλιστα χωρίς να απαιτηθεί κανένα νέο μέτρο. Αυτό δεν το ισχυρίζομαι μόνο εγώ. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου! Ηταν βέβαια αργά. Για τη χώρα και για τον ίδιο.
Στις 07/06/2013, όταν ήταν ήδη πρώην πρωθυπουργός, καθαιρεθείς από το ίδιο του το κόμμα, σε συνέντευξή του στο καναδικό τηλεοπτικό κανάλι TVO (τηλεοπτικός σταθμός του Οντάριο) δήλωσε ότι η κυβέρνησή του το 2009 ανέμενε να παραλάβει ένα έλλειμμα 10% και τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν 15,6%. Και συνέχισε λέγοντας το εξής καταπληκτικό:

“Αν ήταν 10%, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε εύλογο χρόνο, με έναν καλό συνδυασμό αναπτυξιακών πολιτικών, δημοσιονομικής πειθαρχίας, περιορισμού της σπατάλης και αναδιοργάνωσης του κράτους”.
Δηλαδή με την πρόταση του Κώστα Καραμανλή!»

Η αποκάλυψη του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων

«Τρεις τέσσερις ημέρες μετά την παράδοση του υπουργείου στον διάδοχό μου μού τηλεφώνησε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Δημήτρης Τζαννίνης. Ηταν στενός συνεργάτης μου αυτούς τους οκτώ δύσκολους μήνες. Με την εμπειρία και τη σοβαρότητά του βοήθησε αποτελεσματικά στη χάραξη και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, αλλά και στις επαφές με ξένους παράγοντες. Τον άκουσα ανήσυχο. Τον ρώτησα τι του συνέβαινε και μου απάντησε ότι το προηγούμενο βράδυ είχε συνεργασία με τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Πρώτη πηγή ανησυχίας για τον Τζαννίνη ήταν η υπερβολική αυτοπεποίθηση που φαίνεται να διακατείχε τον υπουργό, σε σημείο που άνετα μπορούσε να εκληφθεί και ως επικίνδυνη αυταρέσκεια. Και μάλιστα στο κομμάτι που αφορούσε τη διαχείριση των εταίρων και των αγορών! Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό που φόβισε τον έμπειρο επικεφαλής του ΣΟΕ.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του νέου υπουργού ο Τζαννίνης τού επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει στην Ελλάδα διορία έως τις 27 Οκτωβρίου για να ανακοινώσει μέτρα που ήδη είχε λάβει ή επρόκειτο να λάβει για τον περιορισμό του ελλείμματος. Διαφορετικά η χώρα θα έμπαινε σε καθεστώς επιτήρησης από την Ε.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 104.9 της Συνθήκης της Μάαστριχτ. Ο επικεφαλής του ΣΟΕ πρότεινε στον υπουργό μια σειρά από βήματα που έπρεπε να ακολουθήσει προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της επιτήρησης. Του παρέδωσε μάλιστα και ένα σχετικό σημείωμα. Ο Τζαννίνης μού είπε ότι ακριβώς στο σημείο αυτό της κουβέντας ο Παπακωνσταντίνου εκτόξευσε τη ‟βόμβα. Ο υπουργός εκτίμησε ότι “αυτό ίσως μας συμφέρει”. Το “αυτό” που ‟συνέφερε ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην επιτήρηση! Το “μας” προφανώς αφορούσε την κυβέρνηση Παπανδρέου, όχι τη χώρα! Γιατί, όπως έχω ήδη πει, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν άλλες: πώς θα απεμπλέκονταν από το “λεφτά υπάρχουν”, πώς θα ενοχοποιούσαν την κυβέρνηση Καραμανλή για την αθέτηση των απατηλών προεκλογικών υποσχέσεών τους.

Η συνέχεια επιβεβαίωσε τους φόβους του Τζαννίνη. Ο Παπακωνσταντίνου έστειλε πράγματι την επιστολή που ανέμενε η Κομισιόν. Και αντί να ανακοινώσει έστω και την πρόθεση της νέας κυβέρνησης για λήψη μέτρων -και αυτό τη στιγμή εκείνη θα αρκούσε-, ανέλαβε ο ίδιος τον ρόλο της Επιτροπής. Εκρινε αυτός, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, ότι η Ελλάδα “απέτυχε” να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της Ε.Ε. Ηταν αυτός που, χωρίς να παρουσιάζει δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές, ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της χώρας σε καθεστώς επιτήρησης».

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα