Καραμανλής: Να στηρίξουμε τον κόσμο που υποφέρει

Ηχηρή παρέμβαση από τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔΡεπορτάζ
Κώστας Παπαχλιμίντζος
Φίλιππος Πανταζής

Ηχηρή δήλωση-παρέμβαση ύστερα από καιρό έκανε, προσερχόμενος στο συνέδριο της Ν.Δ., ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Με έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο το οποίο θα πρέπει να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Καραμανλής, στην πρώτη δήλωσή του ύστερα από αυτήν για το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015, τόνισε την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής καθώς και της στήριξης όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες: «Η παράταξή μας προχωρά στο συνέδριό της που έχει ξεχωριστή σημασία. Γιατί σε αυτό το συνέδριο η Ν.Δ. θα αναδείξει το σχέδιό της για την ανάταξη της χώρας μας με προτεραιότητες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με πρώτη τη συνταγματική αναθεώρηση, τις επενδύσεις, τις νέες θέσεις εργασίας, την κοινωνική συνοχή, τη στήριξη εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση». Ο Κώστας Καραμανλής κατέληξε στη δήλωσή του: «Οπως πολλές φορές στην ιστορία της, η παράταξή μας θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα του αύριο. Γι’ αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και αυτό είναι στο χέρι όλων μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός (που έδωσε το «παρών» και στη χθεσινή ομιλία του προέδρου της Ν.Δ.) γνώρισε την αποθέωση από τους περίπου 3.000 συνέδρους και αποχώρησε πριν αρχίσουν οι ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων.
Οπως άλλωστε είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», η συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα έγινε στη σκιά του προβληματισμού του για την παρουσία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη στο συνέδριο, καθώς αμφότεροι είναι από τους εμμονικούς υβριστές της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Μήνυμα από Σαμαρά για το Σκοπιανό

Με τη φράση «ο σύγχρονος πατριωτισμός δεν διαπραγματεύεται τα αδιαπραγμάτευτα» ο Αντώνης Σαμαράς εξέπεμψε χθες σαφές μήνυμα όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Μιλώντας στο συνέδριο της Ν.Δ., ο πρώην πρωθυπουργός διεκδίκησε τον ρόλο του εκφραστή του πατριωτικού χώρου εντός της Ν.Δ., ενώ προσδιόρισε σε ιδεολογικό επίπεδο τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είμαστε φιλελεύθεροι και συντηρητικοί και είμαστε περήφανοι και για τα δύο. Ο κομμουνισμός πέθανε. Κάποιοι θέλουν να σβήσουν την εθνική μας ταυτότητα, ακόμα και την Ορθοδοξία, δεν θα τους αφήσουμε. Δεν χρειάζεται να απολογούμαστε, εκείνοι πρέπει να απολογούνται, τελεία και παύλα».

Πυρά

Παράλληλα, υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και επιτέθηκε με σφοδρότητα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Νίκου Βούτση, σύμφωνα με την οποία οι ξένοι έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά, ανέφερε: «Δεν τα θυμάται καλά, μας έριξαν αυτοί που αρνήθηκαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από μέσα στην Ελλάδα. Απέξω μπορεί να βοήθησαν, αλλά μας έριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ., η Χρυσή Αυγή και ο Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της Βουλής ομολογεί ότι ή υπήρξαν οι ίδιοι “γερμανοτσολιάδες” παίζοντας το παιχνίδι των ξένων ή αποδείχθηκαν οι χρήσιμοι ηλίθιοι γιατί δεν κατάλαβαν τι έκαναν τότε». Παράλληλα, εκτίμησε πως «όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 σήμερα ντρέπονται, ενώ όσοι ψήφισαν τη Ν.Δ. έχουν το κεφάλι ψηλά», ενώ εμφανίστηκε ενωτικός, καλώντας όλους να στηρίξουν «τον πρόεδρό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ανοησίες του Ράμφου για την Εκκλησία!

Εκτός κλίματος του συνεδρίου της κεντροδεξιάς παράταξης ήταν ο Στέλιος Ράμφος, που μπορεί να εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νίκη της Ν.Δ., αλλά βρήκε την παρουσία του ως ομιλητή στο συνέδριό της ως μια καλή αφορμή για να επιτεθεί στην Εκκλησία! «Ξαφνικά βρίσκουμε θεσμούς πνευματικούς με κοινωνική σημασία, να είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως η Εκκλησία. Είναι ανωμαλία δομική αυτό το πράγμα» τόνισε στην ομιλία του ο συγγραφέας και φιλόσοφος.

Πρόσθεσε μάλιστα -σε μια παρέμβαση που θύμισε κάτι από Νίκο Φίλη- ότι «η εμπλοκή μιας τέτοιας δομής σε ένα κράτος που λειτουργεί σε άλλο επίπεδο από την κοινωνία δημιουργεί προβλήματα πάρα πολύ σημαντικά, είτε πρόκειται για βιβλία σχολικά είτε πρόκειται για ρυθμίσεις σχέσεων ανθρώπων».

Στη συνέχεια προσπάθησε να λειάνει κάπως τη σκληρή τοποθέτησή του, τονίζοντας ότι τα είπε αυτά «ανεξαρτήτως του σεβασμού που πρέπει να οφείλει κανείς, της τιμής που πρέπει να αποδίδει κανείς, σε αυτές τις δομές με ιστορική σημασία, με μεγάλη πνευματική παράδοση».

Μεταρρυθμίσεις και απόδημοι στην ατζέντα των ομιλητών

Πρόταση για τη δημιουργία υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού έκανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ. ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο οικουμενικός Ελληνισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο».
Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Βασίλη Κικίλια στην ύπαρξη επετηρίδας ως προς την εξέλιξη εντός της Ν.Δ. «Στην Ελλάδα όπου κατέρρευσαν όλα στα εννιά χρόνια της κρίσης η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να έχει επετηρίδα» τόνισε ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος και συμπλήρωσε: «Αν θέλουμε κοντά μας τους νέους, τότε καπρίτσια, στεγανά και καμαρίλα δεν χωρούν στη Ν.Δ.».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Κωστής Χατζηδάκης έδωσε το στίγμα της πολιτικής και της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας. «Είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα της χώρας, που απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Γι’ αυτό η ιδεολογία μας συνδυάζει την ελευθερία με την αλληλεγγύη. Χωρίς οικονομική ελευθερία δεν παράγεται πλούτος. Αλλά χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή» είπε.

Ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος, ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπερασπίστηκε έντονα τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Καραμανλή, με ειδική αναφορά στις αποκαλύψεις που κάνει ο Γιάννης Παπαθανασίου μέσα από το νέο βιβλίο του (τις οποίες ανέδειξε η χθεσινή «κυριακάτικη δημοκρατία»). Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε σε «πανστρατιά» ώστε να μη «χαθεί ούτε μία ψήφος στις επόμενες εκλογές».

Ο βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης μίλησε για τη μετάβαση στον «μεταρρυθμιστικό φιλελευθερισμό, ο οποίος μπορεί να μας οδηγήσει στην οριστική έξοδο από την κρίση».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα