Κοντά στο λουκέτο η ΣΕΚΑΠ

Το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε πρόστιμο 38.200.000 ευρώ, «αδειάζοντας» τροπολογία της κυβέρνησηςΡεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης 

Με «πανξανθιώτικο ξεσηκωμό» προειδοποιούν οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής να επικυρώσει το πρόστιμο των 38.200.000 ευρώ (20.000.000 ευρώ περίπου είναι οι προσαυξήσεις) που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην καπνοβιομηχανία, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, για χρέη της προηγούμενης διοίκησης. Εργαζόμενοι, τοπική κοινωνία και τοπικοί παράγοντες είναι… στα κάγκελα, καθώς φοβούνται πως το εν λόγω πρόστιμο μπορεί να βάλει «λουκέτο» στην εταιρία.

Η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ καλείται να πληρώσει το συγκεκριμένο πρόστιμο για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν από την εξαγορά της από τον ομογενή επενδυτή. Το πρόστιμο είχε κοινοποιηθεί στη νέα διοίκηση τον Φεβρουάριο του 2016. Ακολούθησε από πλευράς κυβέρνησης τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τον περασμένο Απρίλιο, η οποία είχε «περάσει» με 149 «ναι». Η τροπολογία του βουλευτή Κοζάνης Δ. Δημητριάδη, μεταξύ άλλων, πρόβλεπε τη διαγραφή χρεών παλαιών επιχειρήσεων που άλλαζαν ιδιοκτησία και η ψήφισή της είχε προκαλέσει σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «δημοκρατίας», η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ σκοπεύει να ασκήσει νέα έφεση. Τις επόμενες ώρες αναμένεται και η αντίδραση της εταιρίας, η οποία φέρεται ότι θεωρεί πως πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση δικαστηρίου, ενώ φέρεται ότι εξετάζεται το «πάγωμα» του τριετούς αναπτυξιακού πλάνου που είχε ανακοινώσει.

Οι καλά γνωρίζοντες κάνουν λόγο ακόμα και για λουκέτο στην ακριτική καπνοβιομηχανία, σε περίπτωση που τελικά η ΣΕΚΑΠ κληθεί να αποπληρώσει το πρόστιμο-μαμούθ! Από την πλευρά τους, οι περίπου 200 εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο αγωνιούν για το μέλλον τους.

Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της εταιρίας

Για «άδικο πρόστιμο» κάνει λόγο στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του ενός εκ των δύο σωματείων εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, Δημήτρης Σαμαράς. Συμπληρώνει πως «το εν λόγω πρόστιμο από το παρελθόν δημιουργεί μεγάλα ζητήματα στην επενδυτική δραστηριότητα του κ. Σαββίδη».

Ο αντιπρόεδρος του ιδίου σωματείου Γιάννης Ζάπτης σχολιάζει πως κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους 200 άνθρωποι και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις και «πανξανθιώτικο ξεσηκωμό», όπως λέει χαρακτηριστικά. Στο πλευρό της εταιρίας σε ό,τι αφορά τις επόμενες ενέργειές της βρίσκεται και ο πρόεδρος του άλλου σωματείου εργαζομένων Κώστας Γαβριηλίδης, χαρακτηρίζοντας κι αυτός το πρόστιμο άδικο.
«Στηρίζουμε μια εταιρία που απασχολεί τόσες οικογένειες και βρίσκεται σε ανοδική πορεία, παρά την ύφεση» σχολιάζει ο δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα