Πετά ευκαιρίες η Ελλάδα στην κλινική έρευνα

Χάνονται ρευστό, οφέλη για το ΕΣΥ και θέσεις απασχόλησηςΑπό τη
Ρίτα Μελά

Παρά τις εξαγγελίες των κυβερνώντων, η χώρα μας παραμένει ουραγός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις κλινικές μελέτες, απορροφώντας μετά βίας 80.000.000 ευρώ τον χρόνο.

Ενα ποσό το οποίο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι τριπλάσιο, δηλαδή 250.000.000 ευρώ, με τεράστιες προοπτικές και οφέλη για τους ασθενείς, τους επιστήμονες, το σύστημα υγείας και φυσικά για την ελληνική οικονομία, που αναζητεί εναγωνίως ρευστό!

Την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ενισχυμένο και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο κλινικής έρευνας, που θα επιτρέψει αφενός μεν την αξιοποίηση του υψηλού επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αφετέρου δε την εγγύηση της απρόσκοπτης και έγκαιρης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες, διατύπωσε από το βήμα του 6th Clinical Research Conference o Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum.

Το συνέδριο με θέμα «Πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία και στις κλινικές μελέτες» διοργανώθηκε από την Ethos Events, σε συνεργασία με το πόρταλ virus.com.gr και το περιοδικό «Pharma & Health Business», και πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Την απογοήτευσή του για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην Ελλάδα στον τομέα των κλινικών μελετών εξέφρασε από την πλευρά του ο Σπύρος Φιλιώτης, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Κλινικής Ερευνας του ΣΦΕΕ. «Η χώρα πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει τις επενδύσεις που δικαιούται σε κλινική έρευνα και να τις τριπλασιάσει σε βάθος τριετίας, φτάνοντας και τα 250.000.000 ευρώ τον χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Σύμφωνα με τον κ. Φιλιώτη, ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η απουσία ενός σταθερού και προβλέψιμου επιχειρηματικού και φορολογικού περιβάλλοντος κι ενός συστήματος εφαρμογής νόμων και δικαστικών αποφάσεων.

«Προϋπόθεση είναι ο εξορθολογισμός και η βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας» τόνισε, ζητώντας την ίδρυση μιας ειδικής ομάδας για την επιτάχυνση των σχετικών ζητημάτων και την ουσιαστική ενίσχυση της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας και του ΕΟΦ, μεταξύ άλλων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα