ΦΠΑ: Δεν θα αυξηθεί σε πέντε νησιά!

Παγώνει έξι μήνες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Εκτακτο βοήθημα στα υπόλοιπα, που χάνουν τους μειωμένους συντελεστέςΡεπορτάζ
Στέλιος Kράλογλου

Πέντε από τα 32 νησιά του Αιγαίου, στα οποία επρόκειτο να αυξηθεί ο ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου, θα διατηρήσουν για ακόμα έξι μήνες τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές.
Συγκεκριμένα, τα νησιά στα οποία παραμένουν αμετάβλητοι οι συντελεστές έως τις 30 Ιουνίου 2018 είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Λέρος. Στους κατοίκους των υπόλοιπων νησιών, όπου οι συντελεστές ΦΠΑ θα κάνουν άλμα 30% από την 1η Ιανουαρίου 2018, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου ότι θα δοθεί (ακόμα ένα) έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, το ύψος και η μορφή του οποίου θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Ισοδύναμο

Παράλληλα ανακοινώθηκε η καθιέρωση μεταφορικού ισοδύναμου στη νησιωτική Ελλάδα. Οπως εξηγείται, το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων, με τη δαπάνη να καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στα υπόλοιπα νησιά, στα οποία καταργούνται οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ την 31/12/2017, θα δοθεί έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, για το ύψος του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Σημειώνεται ότι στα νησιά όπου καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ:

α) Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Από την αύξηση του συγκεκριμένου συντελεστή αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις 1,5% στις τιμές των προϊόντων αυτών.
β) Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.ά., τους λογαριασμούς ύδρευσης, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εξαιτίας της αύξησης του συγκεκριμένου συντελεστή, τα παραπάνω είδη θα ανατιμηθούν κατά 3,7%-4%.
γ) Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης. Συνέπεια της αύξησης του συντελεστή θα είναι να σημειωθούν ανατιμήσεις τουλάχιστον 6% στα παραπάνω προϊόντα και στις παραπάνω υπηρεσίες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα