Μετωπική Αλέξη – Κυριάκου για φόρους, ανεργία και λίστες

Ο Προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε με φόντο την κόντρα των δύο αρχηγώνΜε 153 ψήφους (152 των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. και της ανεξάρτητης βουλευτού Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου) ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2018, με τη συζήτηση να «σφραγίζεται» από την έντονη σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που πήρε πρώτος τον λόγο, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό «βαθιά αντιαναπτυξιακό», «άδικο» και «αντιλαϊκό». 

Ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε την ομιλία του σε τρεις βασικούς άξονες της κυβερνητικής ρητορικής του τελευταίου διαστήματος. «Πρώτον, ότι η οικονομία δήθεν υπεραποδίδει, δεύτερον, ότι δήθεν βγαίνουμε από τα Μνημόνια και, τρίτον, ότι όλα αυτά έχουν δήθεν κοινωνικό πρόσημο» είπε και χαρακτήρισε και τους τρεις ψευδείς.

Τόνισε δε ότι το «αχρείαστο υπερπλεόνασμα» προέρχεται «όχι από την υπεραπόδοση της οικονομίας, αλλά από την υπερφορολόγηση, από την ανελέητη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή κατά πάντων» και πως την τελευταία τριετία η κυβέρνηση έχει επιβάλει 27 νέους φόρους, έχει κάνει 21 περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, και έχει μειώσει δύο φορές το αφορολόγητο. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «αφόρητο κυνισμό» και «βαθιά ανηθικότητα», και χρησιμοποίησε μάλιστα δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη για να αποδείξει ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία ιδεολογία. Επανέλαβε, τέλος, τις θέσεις που υιοθέτησε η Νέα Δημοκρατία στο τακτικό συνέδριό της, με κύριο άξονα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

«Εσείς τα φέρατε»

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας, αποκαλώντας τον «τροϊκανότερο των τροϊκανών». «Υπερφορολόγηση είναι τα 5 δισ. ή τα 30 δισ. που φέρατε εσείς; Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιος την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιος το τέλος επιτηδεύματος;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Παραδέχθηκε ότι «εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό, και τώρα μας κατηγορείτε για αυτά που εσείς φορτώσατε», ωστόσο, όπως είπε, «αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές εφαρμόζοντας μια προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα βάρη δεδομένων των συνθηκών».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τον τελευταίο μνημονιακό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, αναρωτήθηκε πού θα βρεθούν τα κονδύλια για τη μείωση των φόρων που υπόσχεται. «Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μείωση πόρων από τη δημόσια υγεία;» είπε, ενώ υποστήριξε ότι «τα βάλαμε για πρώτη φορά με τα μεγάλα “ψάρια” και τη φοροδιαφυγή, όταν εσείς κρύβατε στα συρτάρια των υπουργών τη “λίστα Λαγκάρντ” και τη “λίστα Μπόργιανς”». Με ειρωνική διάθεση, είπε στον κ. Μητσοτάκη, που είχε επικαλεστεί μια φράση του Αϊνστάιν, ότι «το απόφθεγμα που είπατε δεν ήταν του Αϊνστάιν, είναι από τα ψεύτικα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δεν σας ενημέρωσαν σωστά».

Ως «απάντηση» δε στην επίκληση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του θυμίζοντας μια παλαιότερη δήλωση του Αδωνη Γεωργιάδη, έντονα επικριτική για τον κ. Μητσοτάκη.
Στα… ευχάριστα της βραδιάς ήταν το δικαίωμα που δόθηκε στον Κωστή Χατζηδάκη να ψηφίσει πρώτος, καθώς η σύζυγός του γεννά από ώρα σε ώρα.

Θεολογικό «μπαράζ» (πάλι) από Τσακαλώτο

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέφυγε -πάλι- στη θεολογία για να αντλήσει… επιχειρήματα στην υπεράσπιση της οικονομικής του πολιτικής, επικαλούμενος παράλληλα τον Ιησού Χριστό, τον «Κύριό μας», όπως είπε, προκειμένου να επιτεθεί στη Ν.Δ. επειδή αντιπροσωπεύει πιο εύπορα τμήματα του πληθυσμού. Ο υπουργός Οικονομικών, που γενικώς συνηθίζει να επικαλείται την Αγία Γραφή και την ορθόδοξη θεολογία, προχώρησε χθες στη Βουλή ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας μια «θρησκευτική» ομιλία, στην οποία συνέδεσε τη Ν.Δ. και την αντιπολίτευση που ασκεί με τα συμφέροντα των πλουσίων και τις «δέκα πληγές του Φαραώ».

Σκληρότητα

«Επειδή η αντιπολίτευση θυμίζει περισσότερο τη σκληρότητα της Παλαιάς Διαθήκης και ο Κύριός μας δεν είχε τόσο μεγάλη αγάπη στους πλούσιους, δεν θα χρησιμοποιήσω παραβολή από την Καινή, αλλά την Παλαιά Διαθήκη για να απαντήσω, θυμίζοντας τις πληγές που είχαν οι Αιγύπτιοι» είπε και συνέχισε ακάθεκτος στο ίδιο «μεταφυσικό» μοτίβο, που -αν μη τι άλλο- θα μείνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά λόγω των πολλών θεολογικών αναφορών που χρησιμοποίησε ο καθ’ ύλην αρμόδιος οικονομικός υπουργός, σε μια συζήτηση κατεξοχήν αριθμητικών και λογιστικών στοιχείων.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε εκτενή αναφορά στην κοινωνική διάσταση του Προϋπολογισμού, παίρνοντας ωστόσο αποστάσεις από το αφήγημα ενός success story. «Παθαίνω αναγούλα όταν ακούω για success story» είπε, ο οποίος για πολλοστή φορά έκλεψε τις εντυπώσεις με τα πάμπολλα σαρδάμ που έκανε.

«Βόμβα» από Π. Καμμένο: «Κι εσείς τα παίρνατε, κυρία Βούλτεψη»

Σε υψηλούς τόνους και χωρίς να λείψουν οι εντάσεις οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης άσκησαν δριμύτατη κριτική προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., προκειμένου να αποδομήσουν το κυβερνητικό αφήγημα περί του τελευταίου μνημονιακού προϋπολογισμού.

Καταρχάς, υπήρξε έντονη παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην αναφορά του γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος στην ομιλία του, αφού χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό «πράξη εθνικής υποτέλειας», κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει από τη Γερμανία το κατοχικό δάνειο χωρίς να κάνει αναφορά στις υπόλοιπες πολεμικές αποζημιώσεις. Ο κ. Βούτσης άφησε σαφείς αιχμές ότι η Χρυσή Αυγή αντιπροσωπεύει ιδεολογικά όσους στα χρόνια της Κατοχής συντάχθηκαν με τα ναζιστικά στρατεύματα.

Στη συνέχεια, τα αίματα άναψαν, αυτή τη φορά ανάμεσα στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. και στη βουλευτή της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, όταν ο κ. Καμμένος απάντησε στις συνεχείς διαμαρτυρίες της όσο εκείνος μιλούσε από το βήμα. «Κι εσείς τα παίρνατε, κυρία Βούλτεψη, από τέτοια συγκροτήματα, όπως ο «Ελεύθερος Τύπος». Οταν έπαιρνε δάνεια η εφημερίδα, δεν τα παίρνατε και εσείς; Τα μοιράσατε μεταξύ σας» είπε ο κ. Καμμένος με την κυρία Βούλτεψη οργισμένη να απαντά ότι λέει ψέματα κι ότι η δική της πορεία είναι γνωστή χωρίς κότερα και ακριβά αυτοκίνητα

Συνθήκες υποτέλειας

Η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για έξοδο «μαϊμού» από την κρίση, με συνθήκες υποτέλειας και σκληρών μέτρων λιτότητας, «Βυθίσατε τη χώρα στα χρέη και στην απόγνωση. Αυτός είναι πράγματι ο τελευταίος Προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνησή σας» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για νέα οδυνηρά μέτρα προειδοποίησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι οι δεσμεύσεις εκτείνονται πολύ μετά τον Αύγουστο του 2018 και έχει αποφασιστεί μείωση 30% στις συντάξεις και αύξηση της φορολογίας 1% του ΑΕΠ, που θα χτυπήσει τους εργαζομένους των 500 ευρώ. «Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν ταξικό πόλεμο απέναντι στη μεσαία τάξη» υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση.
Ιδιο με τους προηγούμενους Προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα