Αυστηρή τροπολογία: Στη φυλακή (!) όσοι εμποδίζουν πλειστηριασμούς

Η κυβέρνηση βάζει φρένο στα «κινήματα». Ωστόσο στο Ειρηνοδικείο επικράτησε και χθες χάος.Ποινές από τρείς έως έξι μήνες. Εκρηκτική αντίδραση από Λαφαζάνη

Τροπολογία, η οποία προβλέπει την άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης σε όσους εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς, κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σχετικά, θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από τρεις έως έξι μήνες όσοι εισέρχονται και παραμένουν σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών «διακόπτοντας ή διαταράσσοντας» την ομαλή διεξαγωγή τους.

Η τροπολογία, που αναμένεται να τεθεί σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου και να ψηφιστεί, προβλέπει επίσης την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη «ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη» σε συμβολαιογράφους ή υπαλλήλους που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελούσε αίτημα των ίδιων των συμβολαιογράφων, οι οποίοι ανέστειλαν για τρεις εβδομάδες τους πλειστηριασμούς με φυσική διαδικασία (οι ηλεκτρονικοί θα γίνουν κανονικά), με εξαίρεση αυτούς που αφορούν ιδιώτες. Η κυβέρνηση, ως φαίνεται, ανταποκρίθηκε στο συγκεκριμένο αίτημα και αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της, διευκολύνοντας επί της ουσίας τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν, αφενός, στη στήριξη και την προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσου ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου, στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών.

Η εν λόγω τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος σε μια σκληρή δήλωση κατά της κυβέρνησης διαμηνύει πως «θα ανατραπεί γρήγορα και μαζί όλο το βρόμικο ξεπουλημένο μνημονιακό πολιτικό μπλοκ».

Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «κυβερνητική χούντα», η οποία «μετατρέπει τον αγώνα κατά των πλειστηριασμών σε ιδιώνυμο αδίκημα, με στόχο να φυλακίσει τους αγωνιστές τους κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου για να εξυπηρετήσει τους τραπεζίτες γυρίζει την Ελλάδα σε σκοτεινούς χρόνους πολιτικών διώξεων και φυλακίσεων».

Χάος (πάλι) στο Ειρηνοδικείο Αθηνών με άγριες συμπλοκές και ρίψη χημικών

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε ακόμη μία φορά χθες το Ειρηνοδικείο Αθηνών, καθώς έξω από το κτίριο σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε μέλη συλλογικοτήτων, του ΠΑΜΕ και της ΛΑ.Ε., που αντιτίθενται στους πλειστηριασμούς, και σε δυνάμεις των ΜΑΤ, που επιστρατεύτηκαν στο σημείο «κλείνοντας» την είσοδο στους διαδηλωτές.

Τα αίματα άναψαν όταν τα μέλη των κινημάτων προσπάθησαν να παρακάμψουν τον αστυνομικό κλοιό. Οι διαδηλωτές ξήλωσαν τις λαμαρίνες που υπάρχουν ανάμεσα σε παρακείμενο εργοτάξιο, προσπαθώντας να σπάσουν το πρώτο τείχος των αστυνομικών δυνάμεων.

Στο Αγρίνιο

Ακολούθησαν άγριες συμπλοκές, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε ρίψη χημικών. Οι πλειστηριασμοί που είχαν προγραμματιστεί ακυρώθηκαν. Στο μεταξύ, μέλη του «Ρουβίκωνα» αποφάσισαν χθες να… ταξιδέψουν στο Αγρίνιο και να εισβάλουν στην τοπική ΔΟΥ.

Τα μέλη της αναρχικής ομάδας έφτασαν μέχρι το γραφείο του διευθυντή – χωρίς πάντως αυτή τη φορά να προκαλέσουν ζημιές. Σε ανάρτηση που έγινε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο «Ρουβίκωνας» έκανε γνωστό ότι η παρέμβαση έγινε για την υπόθεση κατάσχεσης σπιτιού ενός άνεργου-κατοίκου του Αγρινίου, για το ποσό των 1.319 ευρώ».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα