Φιλοδώρημα με αδικίες για τον ΦΠΑ στα νησιά

Δίνουν βοήθημα, αλλά ξέχασαν Σώματα Ασφαλείας και εκπαιδευτικούς • Αντίθετοι οι δήμαρχοι Λέσβου και Χίου • Δεν βλέπουν με καλό μάτι τις παροχές οι δανειστές

Θα δοθεί ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του ΦΠΑ και θα κυμαίνεται από 500 έως 2.100 €. Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Πρόσθετο μέρισμα (500 έως 2.100 ευρώ) δίνει τώρα η κυβέρνηση στους κατοίκους των 27 νησιών, όπου καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ, αλλά θα το πάρουν μόνο όσοι είχαν δηλώσει κατοικία το 2016 σε ένα από τα νησιά αυτά. Δηλαδή, όσοι άρχισαν να διαμένουν στα συγκεκριμένα νησιά μέσα στη φετινή χρονιά (π.χ. στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, ιατροί, εκπαιδευτικοί κ.ά.) θα βρεθούν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης!

Συγκεκριμένα, ωφελούμενο θα είναι κάθε νοικοκυριό, του οποίου ο δικαιούχος δηλώνει ως μόνιμη κατοικία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016 νησί των νομών Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, πλην των νήσων Ρόδου, Καρπάθου, Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω.

Η διαδικασία, με την οποία θα καταβληθεί το «νησιωτικό» κοινωνικό μέρισμα, θα είναι η ίδια με αυτήν που ακολουθήθηκε με το κοινωνικό μέρισμα, δηλαδή μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr. Το ποσό που θα διατεθεί αγγίζει τα 25.000.000 ευρώ και θα πρέπει να δοθεί έως το τέλος του χρόνου.

Ανάλογα με τη σύνθεση των νοικοκυριών θα δοθούν τα ακόλουθα ποσά:

1 Στα μονοπρόσωπα νοικοκυριά με έναν ενήλικα θα καταβληθούν 700 ευρώ, αν το εισόδημα είναι έως 8.000 ευρώ, 600 ευρώ αν το εισόδημα κυμαίνεται από 8.001 έως 16.000 ευρώ και 500 ευρώ αν το εισόδημα κυμαίνεται από 16.001 έως 24.000 ευρώ.

2 Στα νοικοκυριά με ένα ανδρόγυνο (δηλαδή δύο ενήλικα μέλη) το επίδομα θα ανέρχεται στα 1.050 ευρώ για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, στα 900 ευρώ για εισόδημα από 12.001 έως 24.000 ευρώ και στα 750 ευρώ για εισόδημα από 24.001 έως 36.000 ευρώ.

3 Στα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και ένα ανήλικο παιδί το επίδομα θα είναι 1.225 ευρώ για εισόδημα έως 14.000 ευρώ, 1.050 ευρώ για εισόδημα από 14.001 έως 28.000 ευρώ και 875 ευρώ για εισόδημα από 28.001 έως 42.000 ευρώ.

4 Στα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο ανήλικα παιδιά το επίδομα θα είναι 1.400 ευρώ για εισόδημα έως 16.000 ευρώ, 1.200 ευρώ για εισόδημα από 16.001 έως 32.000 ευρώ και 1.000 ευρώ για εισόδημα από 32.001 έως 48.000 ευρώ.

5 Στα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και τρία ανήλικα το επίδομα είναι 1.575 ευρώ για εισόδημα έως 18.000 ευρώ, 1.350 ευρώ για εισόδημα από 18.001 έως 36.000 ευρώ και 1.125 ευρώ για εισόδημα από 36.001 έως 54.000 ευρώ.

Η κλίμακα εξαντλείται σε πολυμελή νοικοκυριά που έχουν εισόδημα έως 72.000 ευρώ, τα οποία θα λάβουν τα εξής: 2.100 ευρώ για εισόδημα έως 24.000 ευρώ, 1.800 ευρώ για εισόδημα από 24.001 έως 48.000 ευρώ και 1.500 ευρώ για εισόδημα από 48.001 έως 72.000 ευρώ.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

Αντίθετοι οι δήμαρχοι Λέσβου και Χίου

Την αντίθεσή τους στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε άλλα νησιά εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους οι δήμαρχοι Λέσβου και Χίου, νησιών στα οποία παρατάθηκε επί εξάμηνο το καθεστώς μειωμένων συντελεστών. Ο Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος Λέσβου, δήλωσε ότι «οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι ένα κεκτημένο ετών όλων των νησιών για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών από το αυξημένο κόστος της νησιωτικότητας. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα αντισταθμιστικό μέτρο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και για την ανθρωπιά των νησιωτών, όπως δείχνει η παράταση εφαρμογής του μέτρου μόνο για τα πέντε νησιά». Από την πλευρά του, ο Μανώλης Βουρνούς, δήμαρχος Χίου, σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα νησιά του Αιγαίου με ημίμετρα. Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για έξι μήνες και μόνο για τα πέντε νησιά που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών είναι τουλάχιστον προσβλητική για όλους εμάς τους κατοίκους των ακριτικών νησιών».

Σφοδρή αντίδραση από Ν.Δ. και νέο «αντάρτικο» από Δ. Καμμένο

Σφοδρές αντιδράσεις από τη Ν.Δ. και νέο «αντάρτικο» από τον Δημήτρη Καμμένο επέφερε η απόφαση της κυβέρνησης για την εξάμηνη παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου, καθώς και την απόδοση μερίσματος σε νησιώτες.

«Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, εκτός από ανίκανη, αποδεικνύεται και ανάλγητη. Η εξάμηνη παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μόνο για τα νησιά, τα οποία υφίστανται το κόστος της πολιτικής της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό, δεν συνιστά απλώς εμπαιγμό, αλλά αποτελεί προσβολή για όλους τους νησιώτες» σημειώνουν σε κοινή δήλωσή τους οι νησιώτες βουλευτές της Ν.Δ. «Νομίζει ότι βρίσκεται ακόμα στην εποχή που παραπλανούσε τους πολίτες. Πιστεύει ότι θα τη βγάλει καθαρή με τα ψέματα, με “φιλοδωρήματα” και με εξαγγελίες του αέρα» προσθέτουν οι βουλευτές στη δήλωσή τους.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή υποστηρίζει ότι θα προκληθεί φορολογικό αλαλούμ από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Οπως επισημαίνει, η Κως και η Λέρος, που θα διατηρήσουν χαμηλούς συντελεστές ως αντιστάθμισμα για την επιβάρυνση που υφίστανται λόγω του Προσφυγικού, ανήκουν στην ίδια ΔΟΥ με Νίσυρο, Πάτμο, Αστυπάλαια, Λειψούς και Αγαθονήσι, που θα πρέπει να αυξήσουν τον ΦΠΑ. «Πώς είναι δυνατόν να απαλλαγούν δύο νησιά από τη συγκεκριμένη ΔΟΥ, και όχι τα υπόλοιπα;» ρωτά ο βουλευτής.

Δεν βλέπουν με καλό μάτι τις παροχές οι δανειστές

Προβληματισμό εκφράζουν ευρωπαϊκές πηγές για το μπαράζ παροχών που ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, με αποκορύφωμα το έκτακτο βοήθημα για τους κατοίκους των 27 νησιών τα οποία χάνουν τον χαμηλό ΦΠΑ και το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης.

Κύκλοι των Βρυξελλών σχολίαζαν χθες ότι υπάρχει κατανόηση για το μεγάλος βάρος του προσφυγικού ρεύματος που επωμίζονται τα πέντε νησιά στα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να «παγώσει» για το πρώτο εξάμηνο του 2018 την αύξηση του ΦΠΑ. Ωστόσο, πρόσθεταν ότι «οι αλλαγές στις δεσμεύσεις του προγράμματος απαιτούν συμφωνία με τους θεσμούς και έχουμε επιστήσει την προσοχή των Ελλήνων συνομιλητών μας επ’ αυτού τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Κατανοούμε καλά την κατάσταση των πέντε νησιών και έχουμε προσφέρει τεχνική βοήθεια αναφορικά με τα πρόσθετα προσωρινά υποστηρικτικά μέτρα».

Ενόχληση

Πάντως, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για άλλους έξι μήνες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο συμφωνήθηκε με τους θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι πιστωτές εντοπίζουν το πρόβλημα κυρίως στο βοήθημα προς τους νησιώτες και στον εφάπαξ… μποναμά, ύψους 400 ευρώ, προς τους ανέργους ηλικίας 18-24 ετών.

Ενοχλημένο εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σκοπεύει να αναδείξει το θέμα ως αρνητικό στοιχείο στην εισήγησή του προς το Εκτελεστικό Συμβούλιό του τον Φεβρουάριο, οπότε θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Στους κόλπους του ΔΝΤ, επιπλέον, διατυπώνεται η άποψη πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι πολύ επιεικείς με την Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα