Αποκαλύψεις που σοκάρουν παρουσία του Κ. Καραμανλή

Πρεμιέρα χθες για το βιβλίο-ιστορικό ντοκουμέντο «8 μήνες» του Γιάννη Παπαθανασίου για την προδοσία του ΔΝΤΡεπορτάζ
Φίλιππος Πανταζής

H αίθουσα εκδηλώσεων στο ΕΒΕΑ ήταν κατάμεστη, όπως και οι εξωτερικοί χώροι. Εκατοντάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου για την παρουσίαση του βιβλίου-ιστορικού ντοκουμέντου «8 μήνες», που αφορά το τελευταίο διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή το 2009 και τις προσπάθειες που έγιναν για να αποτραπεί η επερχόμενη κρίση.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος αποθεώθηκε από τους παρευρισκομένους, πολλά στελέχη της κυβέρνησής του καθώς και νυν βουλευτές της Ν.Δ.

Μέσα από τις ομιλίες και τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε με αδιάσειστο τρόπο ότι η τότε κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να περιοριστεί το έλλειμμα, ωστόσο οι προειδοποιήσεις που απηύθυνε δεν βρήκαν ευήκοα ώτα. Παράλληλα, αποκαλύπτεται και η στάση της αντιπολίτευσης πριν από τις εκλογές και περιγράφονται τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η περιπέτεια που ζούμε τα τελευταία οκτώ χρόνια θα μπορούσε κατά πάσα βεβαιότητα να έχει αποφευχθεί, αν ο Καραμανλής είχε βρει ανταπόκριση στην έκκληση για συναίνεση στα αυτονόητα, που απηύθυνε το Μάρτιο του 2009. Ακόμη και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους υπήρχε χρόνος να σωθεί η παρτίδα».

«Απάντηση στα ψεύδη»

Ο τ. διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος εκτίμησε ότι ήταν εξαιρετικά δυσχερές, αν όχι ανέφικτο, να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες σε σύντομο χρόνο, όταν η διεθνής κρίση οξύνθηκε επικίνδυνα τον Σεπτέμβριο του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers και ανέδειξε όλες τις υποβόσκουσες παθογένειες της χώρας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη) τόνισε ότι στόχος του είναι «να απαντηθούν κατηγορίες και ψεύδη, που, ελλείψει αντιλόγου, πέρασαν στην κοινωνία». Η ευθύνη όλων, όπως είπε, «και κυρίως η δική μου ήταν να μη μετατραπεί η κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού. Ηταν η πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και μετά που μια κυβέρνηση ελάμβανε σε προεκλογική χρονιά περιοριστικά μέτρα. Η κυβέρνηση έλεγε την αλήθεια, λάμβανε περιοριστικά μέτρα, αναζητούσε την εθνική συνεννόηση, την ώρα όπου οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις μάς ζητούσαν να κάνουμε παροχές και η πλειοψηφία των ΜΜΕ μάς καλούσε να δώσουμε εξηγήσεις για δήθεν σκάνδαλα».

Η κυβέρνηση Καραμανλή, σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου, «πήγε σε εκλογές ζητώντας την ψήφο των συμπολιτών μας για να λάβει ακόμη πιο πολλά περιοριστικά μέτρα. Για να μη μετατραπεί η κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού, για να αποφύγουμε τη μέγκενη της επιτήρησης και των Μνημονίων».

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος, ο οποίος υπογράμμισε: «Το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή είπε την αλήθεια, έλαβε περιοριστικά μέτρα, ζήτησε την ψήφο των Ελλήνων, για να λάβει δύσκολες αποφάσεις που θα απέτρεπαν τα χειρότερα. Δυστυχώς, ο λαϊκισμός και η σκανδαλολογία κέρδισαν για ακόμη μία φορά».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Λευτέρης Αυγενάκης, Θόδωρος Ρουσόπουλος, Ευάγγελος Αντώναρος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Σιούφας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Μαριέττα Γιαννάκου, Βύρων Πολύδωρας, Θανάσης Σκορδάς, Μανώλης Αγγελάκας, Χρήστος Σταϊκούρας, Αντώνης Μπέζας, Γιώργος Βλάχος, Πέτρος Δούκας, Γιάννης Βαληνάκης, Μενέλαος Δασκαλάκης, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, Φεβρωνία Πατριανάκου, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Παπανικολάου (δήμαρχος Γλυφάδας).

Και η Ντόρα Μπακογιάννη προτίμησε τον Σπύρο Λυκούδη

Παρουσία εκπροσώπων απ’ όλο το πολιτικό φάσμα παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο «Δρόμοι αριστεροί» του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη. Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόσπαστο μέρος του φθαρμένου πολιτικού συστήματος, ο τόπος δεν έχει ανάγκη από μία κίβδηλη Αριστερά», ενώ αναφέρθηκε στην επιμονή του Σπύρου Λυκούδη για την ανασυγκρότηση του χώρου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε τον ρόλο που έπαιξε ο συγγραφέας για να μη διαλυθεί η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές το 2015. Εξέφρασε δε την πικρία του που αυτός επέλεξε το Ποτάμι και όχι τη δημοκρατική παράταξη. Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λυκούδης αμφισβήτησε την έξοδο από την κρίση λέγοντας ότι μπορεί να τη βλέπει η κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Γι’ αυτό και χρειάζεται να συγκροτηθεί ο νέος φορέας, τόνισε. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Κώστας Μπαργιώτας και η Μιλένα Αποστολάκη.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα