ΕΦΚΑ: Ποιοι θα πάρουν γρηγορότερα τη σύνταξη!

Προτεραιότητα σε ασφαλισμένους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα υγείας δίνει ο φορέαςΑπό την 
Α. Μαρίνου

Προτεραιότητα σε συγκεκριμένες αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή προβλήματα υγείας δίνει ο ΕΦΚΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για εξαιρέσεις στην ομαλή ροή απονομής συντάξεων.

Σε ενημερωτικό έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Απονομής Συντάξεων δίνονται σαφείς οδηγίες προς τους υπαλλήλους του φορέα για την επίσπευση εξέτασης συνταξιοδοτικών αιτημάτων και επισημαίνεται ότι η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο ελέγχεται ο υπάλληλος.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρουσιάζονται σημαντικοί λόγοι δικαιολογημένης προτίμησης νεότερων υποθέσεων, όταν συντρέχουν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.

Αναλυτικά, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει:
α) Να μην εργάζεται.
β) Να μην έχει προϋποθέσεις να λάβει προσωρινή σύνταξη, ούτε άλλη σύνταξη.
γ) Να έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
δ) Να έχει παρέλθει τρίμηνο από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
ε) Να έχει προσκομίσει Βεβαίωση Διευθυντή Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή -στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας- να έχει εκδοθεί από τα ΚΕΠΑ γνωμάτευση σε ισχύ, από τις οποίες να πιστοποιείται ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα υγείας.
στ) Να προβάλλονται ιδιαίτερα σοβαροί οικονομικοί λόγοι σε συνδυασμό με την οικογενειακή κατάσταση.

Οι εξαιρέσεις

Η αξιολόγηση των εξαιρέσεων θα γίνεται από τον αρμόδιο περιφερειακό διευθυντή. Τα πιστοποιητικά, με τα οποία θα αποδεικνύεται ο κίνδυνος, και η αίτηση του ενδιαφερομένου περί επίσπευσης εξέτασης του αιτήματός του θα υποβάλλονται στο γραφείο του διευθυντή του υποκαταστήματος, και θα γίνεται μόνο με ενυπόγραφη και πλήρως αιτιολογημένη εντολή του.

Το έγγραφο του ΕΦΚΑ εφιστά την προσοχή των υπαλλήλων που χειρίζονται συνταξιοδοτικές αποφάσεις και τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιτρεπτό να παραμένουν σε εκκρεμότητα υποθέσεις που είναι «ώριμες», δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί από πάσης πλευράς, με την αιτιολογία ότι θα πρέπει να διεκπεραιωθούν κατά απόλυτη σειρά προτεραιότητας σε σχέση με την ημερομηνία πρωτοκόλλου κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα