ΞΕΝΟΙ ΣΤΗ Ν.Δ.

Τα νέα πρόσωπα που εγκαθίστανται στην καρδιά  της κεντροδεξιάς παράταξης

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Και να θέλει να αγιάσει κανείς, δεν του το επιτρέπουν οι εξελίξεις, δεν μπορεί. Αναφέρομαι στο φλερτ Ν.Δ. - σημιτικού ΠΑΣΟΚ βεβαίως. Βλέποντας καθημερινά ποια πρόσωπα προβάλλονται από συγκεκριμένα έντυπα ή λαμβάνουν θέσεις στη Ν.Δ., εύκολα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η διεύρυνση δεν είναι περιφερειακή. Τα νέα πρόσωπα (Πλάτων Τήνιος, συνεργάτης Σημίτη, Θόδωρος Πελαγίδης, συνεργάτης Βενιζέλου, Πάνος Τσακλόγλου, συνεργάτης Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου) εγκαθίσταται στην καρδιά της παράταξης, στον ηγετικό πυρήνα της! Επηρεάζουν τις θέσεις της. Βεβαίως, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, οι άνθρωποι είναι καταξιωμένοι και συμπαθείς.

Το πρόβλημα είναι η αντίληψη αυτής της σχολής σκέψης για την πολιτική. Εξηγούμαι αμέσως με δύο παραδείγματα. Ακουγα χθες στο ραδιόφωνο τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου να σχολιάζει -με τακτ είναι η αλήθεια- το βιβλίο του Γιάννη Παπαθανασίου. Οταν ο πρώην υπουργός ρωτήθηκε από τον Γιάννη Πρετεντέρη γιατί το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να συναινέσει στη λήψη μέτρων τον Φεβρουάριο του 2009, απορρίπτοντας την έκκληση Καραμανλή προς την αντιπολίτευση, ο υπουργός του Τιτανικού απάντησε το αμίμητο «Η αντιπολίτευση είναι για να αντιπολιτεύεται». Και έπειτα ψέλλισε κάτι για διαχρονικές ευθύνες στο θέμα της εθνικής συνεννόησης. Η χώρα όδευε στον γκρεμό λόγω της διεθνούς κρίσης, οι λήξεις ομολόγων του Σημίτη ήταν εφιάλτης, αλλά «Η αντιπολίτευση είναι για να αντιπολιτεύεται!» Ποια σχέση έχει, αλήθεια, η κεντροδεξιά παράταξη με αυτή την αντίληψη για την πατρίδα; Πότε η Ν.Δ. συμπεριφέρθηκε έτσι σε στιγμή εθνικής κρίσης; Τι σχέση έχει η Κεντροδεξιά με αυτούς τους ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν στην καρδιά της; Σκέφτεστε η Ν.Δ. να έλεγε στον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 «Είμαστε εδώ για να σας αντιπολιτευόμαστε, δεν ψηφίζουμε το Μνημόνιο»;

Το αυτό ισχύει για τις ηγεσίες του Κινήματος Αλλαγής - Σημίτης και Παπανδρέου παρίστανται σε συνεδριάσεις Κοινοβουλευτικών Ομάδων και πολιτικών οργάνων του νέου κόμματος. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε κάτι συγκλονιστικό προχθές σε τηλεοπτική εκπομπή. Οτι από τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών προκύπτει πως οι διπλωμάτες που διαπραγματεύονταν το Σχέδιο Ανάν το 2003-2004 είχαν λάβει εντολή από «πολιτικές ηγεσίες» (του ΠΑΣΟΚ) να μην αρνηθούν την περαιτέρω παραμονή του Αττίλα στην Κύπρο! Ρωτάω, λοιπόν, ξανά τώρα, που ο χρόνος είναι ανύποπτος: Τι σχέση έχει η Ν.Δ. του Βουκουρεστίου και του Μπούργκενστοκ με αυτήν τη σχολή σκέψης; Καμμένος και Μιχαλολιάκος, οι οποίοι έχουν πάρει είδηση τι συμβαίνει, άρχισαν να καταγγέλλουν με τις ομιλίες τους την ταύτιση Ν.Δ. - σημιτικού ΠΑΣΟΚ.