Παναγία Σουμελά: Στο φως ένα άγνωστο παρεκκλήσι

Τραπεζούντα: Ενα κρυφό τούνελ στο μοναστήρι αποκάλυψε και σπάνιας ομορφιάς αγιογραφίες!Δέος σε εκατομμύρια oρθόδοξους xριστιανούς σε κάθε γωνιά της Γης προκάλεσε η είδηση της ανακάλυψης ενός νέου -άγνωστου μέχρι σήμερα- παρεκκλησίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης που πραγματοποιούνται, από το 2015, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. 

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας Αλί Αϊβατζόγλου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών, που προβλέπεται για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2018, «θα υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις για τους επισκέπτες. Θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ολόκληρο το μοναστήρι και στον χώρο της παλιάς βιβλιοθήκης. Σε ένα σημείο που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε, αποκαλύψαμε και ένα άγνωστο παρεκκλήσι».

Στη βόρεια στέγη

Το παρεκκλήσι βρίσκεται στην πλαγιά δεξιά και πάνω από τη βόρεια στέγη, και η πρόσβαση γίνεται μέσα από σήραγγα και ξύλινη σκάλα. Στον έναν τοίχο του, που διατηρείται άθικτος, υπάρχουν αγιογραφίες στις οποίες πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης. Στις σπάνιας ομορφιάς αγιογραφίες απεικονίζονται ο «Παράδεισος» και η «Κόλαση», η «Ζωή» και ο «Θάνατος». Η αποκατάσταση είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, καθώς οι συχνές πτώσεις βράχων συνιστούσαν σημαντικό κίνδυνο για τη ζωή των επισκεπτών.

Ειδικοί ορειβάτες προέβησαν σε εργασίες καθαρισμού και απόσπασης βράχων, σε έκταση 79.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτήθηκε εκ των συνθηκών να χρησιμοποιηθούν και εκρηκτικές ύλες. Για την πρόσβαση των επισκεπτών στο παρεκκλήσι που βρέθηκε, θα κατασκευαστεί δρόμος περίπου 30 μέτρων. Οπως είναι γνωστό, μετά την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης στον ναό δεν τελούνται οι λειτουργίες του Οικουμενικού Πατριάρχη την εορτή του Δεκαπενταύγουστου, που είχαν ξεκινήσει το 2010.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα