Ο νόμος της ζούγκλας από τον Ερντογάν

Νομιμοποιεί όλους όσοι προχωρούν σε πράξεις πολιτικής βίας κατά των αντιπάλων της κυβέρνησης, τόσο εντός όσο και εκτός ΤουρκίαςΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Την κατακραυγή του νομικού κόσμου της Τουρκίας -και όχι μόνο- προκαλεί τις τελευταίες ώρες ο νέος νόμος «έκτακτης ανάγκης» στη γείτονα, ο οποίος προβλέπει να επιτρέπεται σε αυτόκλητους τιμωρούς να προχωρούν σε πράξεις πολιτικής βίας, χωρίς να διώκονται ποινικά, κατά αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης, με την προϋπόθεση, όπως λέγεται, πως τα άτομα αυτά -άγνωστο όμως πώς- θα κρίνονται ύποπτα για τη συμμετοχή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016!

Παρά τις αντιδράσεις για τον νέο νόμο, ο οποίος θα ισχύει και για τους αντιφρονούντες που ζουν στο εξωτερικό, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε την εφαρμογή του, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά προστατεύει τους πολίτες εκείνους που βγήκαν στους δρόμους υπέρ της εκλεγμένης κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2016. Επίσης, τονίζεται πως οι πολίτες-τιμωροί, που θα λειτουργούν ως προασπιστές της ερντογανικής δημοκρατίας, δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις.

Την ίδια ώρα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ γνωστοποιούσε προχθές πως η Αγκυρα εντός του 2018 θα προβεί σε μαζικές προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσλάβει επιπλέον 110.000 δημόσιους υπαλλήλους μέσα στο νέο έτος, μεταξύ αυτών δασκάλους και ιατρικό προσωπικό, για να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν μετά τις μαζικές συλλήψεις αντιφρονούντων το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Οι προσλήψεις αυτές βέβαια δεν βάζουν φρένο στο συνεχιζόμενο πογκρόμ εναντίον όσων στρέφονται κατά του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η Αγκυρα ανακοίνωσε πως 2.756 άτομα αποπέμφθηκαν από τις θέσεις τους σε κρατικούς φορείς, περιλαμβανομένων στρατιωτών, δασκάλων και υπαλλήλων υπουργείων, λόγω των δεσμών που διατηρούσαν, όπως ανέφερε το κατηγορητήριο, με «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Περίπου 50.000 άτομα έχουν συλληφθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο και περίπου 150.000 έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μεταξύ των οποίων προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας και δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς θεωρήθηκε ότι είχαν σχέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η επίθεση που λαχτάρισε τον «σουλτάνο»

Τι κι αν αποτελούν τη μόνιμη «σκιά» του; Ο λόγος για τους άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πιάστηκαν «αδιάβαστοι» όταν ένας άνδρας, ένθερμος οπαδός του «σουλτάνου», μπόρεσε να σπάσει τον κλοιό και να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής τον Τούρκο πρόεδρο με σκοπό να τον αγκαλιάσει και να τον ασπαστεί! Ολα συνέβησαν λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του Ερντογάν στην επαρχία Σιρνάκ, αλλά ευτυχώς -για τον ίδιο- αποδείχθηκε πως ο άνδρας δεν αποτελούσε απειλή. «Εγώ απλώς ήθελα να τον αγκαλιάσω, αλλά προφανώς παρερμηνεύθηκε η κίνησή μου» δήλωνε αργότερα ο «δράστης», που απομακρύνθηκε πάντως κακήν κακώς από το σημείο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα