Πάρκινγκ (!) το σπίτι του Καζαντζάκη

Μονάχα θλίψη προκαλεί η είδηση ότι το σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Ελληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης.

Την αποκάλυψη έκανε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο συγγραφέας Αρης Σφακιανάκης, ο οποίος έγραψε ότι το σπίτι του Καζαντζάκη γκρεμίστηκε και στη θέση του έχει πλέον δημιουργηθεί ιδιωτικό πάρκινγκ. Μάλιστα, η ανάρτηση συνοδευόταν από φωτογραφία του σημείου, πυροδοτώντας «βροχή» από αποδοκιμαστικά σχόλια!

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πατρικό σπίτι του σπουδαίου λογοτέχνη, που βρισκόταν σε οδό που φέρει το όνομά του, είχε πουληθεί σε ιδιώτες εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια ό,τι είχε απομείνει από το οίκημα κατεδαφίστηκε προκειμένου ο χώρος να διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει πάρκινγκ οχημάτων. Μάλιστα, ακόμη και η μαρμάρινη πλάκα που είχε τοποθετήσει στο σπίτι, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Δήμος Ηρακλείου και έγραφε «Εδώ γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης» δεν υπάρχει πια.

«Πετάχτηκε και αυτή στα σκουπίδια. Σαν να πετάχτηκε η ίδια η ιστορική μνήμη της πόλης αυτής», «ντροπή και αίσχος», «όλη η φιλοσοφία του μηδενισμού σε έναν χώρο στάθμευσης» ήταν μόνο μερικά από τα σχόλια που έγραψαν κάτω από την ανάρτηση αγανακτισμένοι πολίτες.