Με δανεικά από τη Ρωσία οι S-400 στην Τουρκία

Η Αγκυρα αγόρασε τέσσερις συστοιχίες, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2020 οι παραδόσεις των πυραύλωνΑπό τη
Θεανώ Καρούτα 

Δυόμισι δισεκατομμύρια δολάρια θα κοστίσουν τα τέσσερα προηγμένα πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία, με το 55% του ποσού της σύμβασης να καλύπτεται από ρωσικά δάνεια, όπως αποκάλυψε ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρίας Rostek.

Ο Τσεμέζοφ επιβεβαίωσε την αγοραπωλησία λέγοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κομερσάντ» ότι η Αγκυρα αγόρασε τέσσερις συστοιχίες S-400, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οπως αποκάλυψε, το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ολοκλήρωσαν ήδη τις συνομιλίες για το δάνειο της Μόσχας στην Αγκυρα.

«Θα πρέπει τώρα να οριστικοποιήσουν τα έγγραφα για τις χρηματοοικονομικές συμβάσεις. Μπορώ να πω ότι εκείνοι (σ.σ.: η Τουρκία) θα καταβάλουν το 45% του ποσού προκαταβολικά, ενώ το 55% (του ποσού) είναι ρωσικά δάνεια. Θα αρχίσουμε τις παραδόσεις τον Μάρτιο του 2020» διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Rostek. Η απόκτηση του πυραυλικού συστήματος, πάντως, και συγκεκριμένα το γεγονός ότι η Τουρκία θα γίνει έτσι το πρώτο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (και η χώρα μετά τη Ρωσία και την Κίνα) που αγοράζει το εν λόγω προηγμένο σύστημα S-400, είχε ανησυχήσει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ήδη από τον Σεπτέμβριο, όταν είχε ανακοινωθεί η σύναψη της σχετικής ρωσοτουρκικής σύμβασης.

Με φόντο το -έντονα τότε- τεταμένο κλίμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ τόνιζε ότι «οι σύμμαχοι σε μια αμυντική συμμαχία, όπως είναι το ΝΑΤΟ, θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τα ίδια αμυντικά συστήματα».

Η αντίδραση των Ευρωπαίων και των νατοϊκών σαφώς δεν είχε περάσει ασχολίαστη από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε σχολιάσει ότι «η Δύση τρελάθηκε επειδή κλείσαμε τη συμφωνία για τους S-400», τονίζοντας για καιρό πως η Αγκυρα δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να φροντίσει μόνη για την ασφάλεια της Τουρκίας, «λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα