ΦΠΑ 24% και στις πλαστικές σακούλες!

Aπό την 1η Ιανουαρίου 3,72 λεπτά το κόστοςΧαράτσι στο χαράτσι της πλαστικής σακούλας βάζει η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να επιβαρύνει με ΦΠΑ 24% το περιβαλλοντικό τέλος, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Ετσι, από την Πρωτοχρονιά κάθε σακούλα θα χρεώνεται με 3 λεπτά του ευρώ συν ΦΠΑ και από το 2019 με 7 λεπτά συν ΦΠΑ. Συνολικά το 2018 προκύπτει επιβάρυνση 3,72 λεπτών ανά σακούλα και το 2019 8,68 λεπτά ανά σακούλα.

Το τέλος δεν επιβαρύνει μόνο τις σακούλες που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ, αλλά όλες τις λεπτές σακούλες μεταφοράς (με πάχος τοιχώματος μέχρι 70 mm), που χρησιμοποιούνται στα καταστήματα.

Πινακίδα

Ετσι, από την αρχή του νέου έτους τα σούπερ μάρκετ και οι υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις δεν θα διαθέτουν δωρεάν στους καταναλωτές πλαστικές σακούλες, ενώ σε κάθε κατάστημα θα τοποθετηθεί πινακίδα που θα αναγράφει: «Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος με σκοπό τη μείωση χρήσης τους». Αντίθετα, θα συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα περίπτερα και από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο (π.χ. λαϊκές αγορές).

Τις προσαρμογές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν στις ταμειακές μηχανές, προκειμένου να αναγράφονται στα παραστατικά πώλησης τόσο το περιβαλλοντικό τέλος όσο και ο ΦΠΑ 24%, περιγράφει αναλυτικά εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή. Σε αυτήν ορίζεται ότι το περιβαλλοντικό τέλος πρέπει να εμφανίζεται διακριτά στις αποδείξεις ως πρόσθετο είδος που υπόκειται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθεισών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα