Οι νέες αυθαιρεσίες Καμίνη στο Γκάζι

Χωρίς άδειες λειτουργεί στην Τεχνόπολη το πάρκο διασκέδασης μικρών παιδιών «Christmas Factory»

Της 
Μαρίας Παναγιώτου

Νέο σκάνδαλο στον Δήμο Αθηναίων θέτει εκ νέου σε κίνδυνο τις ζωές μικρών παιδιών και των γονιών τους, και αποκαλύπτει την εγκληματική διοίκηση του Γιώργου Καμίνη.

Δεν έχει περάσει παρά μόλις ένας χρόνος από το μεγάλο φιάσκο με τη ρόδα που στήθηκε και μετά... ξεστήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, καθώς δεν είχαν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Και, όπως φαίνεται, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου στον Δήμο Αθηναίων.

Φέτος το σκηνικό ανομίας μεταφέρθηκε από το Σύνταγμα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Εκεί, όπως θα γνωρίζουν ήδη οι γονείς που έχουν επισκεφτεί τον χώρο με τα παιδιά τους, έχει στηθεί ένα -θεωρητικά μόνο- παραμυθένιο σκηνικό, υπό τον τίτλο «Christmas Factory», με δραστηριότητες και πολλά παιχνίδια, όπως μία ρόδα κι ένα καρουζέλ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, το πάρκο διασκέδασης λειτουργεί και πάλι χωρίς άδειες, επομένως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος εορταστικών εκδηλώσεων ανέλαβε επί της ουσίας ο Κώστας Μπιτζάνης, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τεχνόπολη Α.Ε. αλλά και πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας).

Ο τωρινός πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Κώστας Μπιτζάνης, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, διαχειρίζεται επίσης επί μία πενταετία την Τεχνόπολη και, όπως φαίνεται, «έστησε» τη φετινή γιορτή χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες. Για να αποφύγει, μάλιστα, κάθε έλεγχο, ακόμη και από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τεχνόπολης Α.Ε., συνέστησε μία επιτροπή για τη διαχείριση του θέματος, η οποία ωστόσο δεν δίνει πουθενά λογαριασμό για τα πεπραγμένα της. Ακόμη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τεχνόπολης Α.Ε. δηλώνουν άγνοια για όσα συμβαίνουν στον χώρο.

Μπαλάκι η ευθύνη

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με τον κ. Μπιτζάνη για το πολύ σοβαρό θέμα των αδειών του χώρου, ο οποίος, αφενός, πέταξε το μπαλάκι στους ιδιώτες που έχουν μισθώσει τον χώρο και στον Δήμο Αθηναίων, αφετέρου, δεν κατάφερε να μας διαβεβαιώσει για τίποτα.
«Καταρχάς, η Τεχνόπολη μισθώνει τον χώρο και ο εκμισθωτής είναι ο υπεύθυνος για να βγάλει τις άδειες. Αυτό είναι το νομικό πλαίσιο. Εμείς με αυτόν τον επιχειρηματία συνεργαζόμαστε πέντε χρόνια, και όλα τα χρόνια έχει δείξει καλή συμμόρφωση με όλα τα θέματα και έχει πάντα άδεια. Επικοινώνησα με τον επιχειρηματία μετά το δικό σας τηλεφώνημα και με ενημέρωσε πως έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο φέτος, αλλά έχουν κάνει όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Ο Δήμος της Αθήνας είναι υπεύθυνος γι' αυτά, γιατί έχει αναλάβει το θεσμικό πλαίσιο και ο δήμος ενημερώνει τους υπευθύνους για το ποια είναι τα καινούργια πράγματα που πρέπει να γίνουν» ήταν η απάντηση του κ. Μπιτζάνη.

Στη δική μας, επίμονη, ερώτηση εάν ο ιδιώτης που νοικιάζει τον χώρο έχει πάρει άδεια ή απλά έχει κάνει τις νόμιμες διαδικασίες, ο κ. Μπιτζάνης συνέχισε να μας λέει μόνο τη φράση: «Εχει κάνει τις νόμιμες διαδικασίες».
Εν ολίγοις, ο κ. Μπιτζάνης μάς είπε:

1. Πως δεν γνώριζε, μέχρι τη στιγμή που του τηλεφωνήσαμε, εάν ο επιχειρηματίας που ενοικιάζει τον χώρο της Τεχνόπολης, στην οποία είναι διευθύνων σύμβουλος, έχει άδεια. Ετσι, μετά το τηλεφώνημά μας επικοινώνησε μαζί του για να μάθει.
2. Πως ο Δήμος Αθηναίων φταίει για όλα.
3. Πως ο ιδιώτης δεν έχει άδεια, αλλά έχει κάνει τις νόμιμες διαδικασίες.

Η υπόθεση αποτελεί, σαφώς, νέο -και, μάλιστα, μεγαλύτερο- σκάνδαλο σε σχέση με εκείνο της ρόδας, εάν αναλογιστεί κανείς πως ο χώρος ψυχαγωγίας λειτουργεί ήδη εδώ και πολλές ημέρες.