Κρυφό παρεκκλήσι στην Σουμελά!

Το μυστικό τούνελ που έφεραν στο φως τα έργα για την αναστήλωση της μονής, η οποία θα ανοίξει το καλοκαίρι του 2018Τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων οι ορθόδοξοι πιστοί είχαμε τη χαρά να ζήσουμε μια σημαντική έκπληξη: Η είδηση αφορά την Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα, όπου και εκεί χτυπά η καρδιά της ιστορίας του χριστιανισμού. Με έκπληξη και ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε πριν από λίγες ημέρες ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης τα συνεργεία έφεραν στο φως ένα κρυφό και ανέπαφο έως σήμερα τούνελ που οδηγεί σε ένα παρεκκλήσι!

Ως γνωστόν, εδώ και δύο χρόνια έχουν αρχίσει οι εργασίες για την αναστήλωση σε αυτό το μνημείο της Ορθοδοξίας και όλοι αναμένουμε την επιτυχή ολοκλήρωσή τους. Με βάση όσα έως σήμερα έχουν δημοσιευθεί στον τουρκικό Τύπο, το τούνελ εντοπίστηκε στη βορινή πλευρά του μοναστηριού. Στο δε παρεκκλήσι έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι αντίκρισαν τοιχογραφίες στις οποίες απεικονίζονται ο Παράδεισος, η Κόλαση, ο Θάνατος και η Ζωή! Οπως είναι αναμενόμενο, η εικόνα στο εσωτερικό του κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι και ασφαλώς θα απαιτηθούν αρκετές επισκευές ώστε αυτό να καταστεί επισκέψιμο έπειτα από λίγο καιρό.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Νομού Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου άφησε να εννοηθεί ότι επίκειτο μια σημαντική ανακάλυψη, χωρίς να προσθέσει ωστόσο περισσότερα στοιχεία.
Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Θα υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις για τους επισκέπτες. Θα μπορέσουν αυτοί να έχουν πλέον πρόσβαση σε ολόκληρο το μοναστήρι και στον χώρο της παλιάς βιβλιοθήκης, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες». Εως σήμερα έχει κλείσει η πρώτη φάση της αναστήλωσης και αυτή την περίοδο διεξάγεται η δεύτερη φάση, κατά την οποία ειδικές ομάδες εργάζονται για την απομάκρυνση αλλά και τη στερέωση των επικίνδυνων βράχων. Και αυτό επειδή οι συχνές πτώσεις βράχων εγκυμονούν σημαντικό κίνδυνο για τη ζωή των επισκεπτών.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ειδικοί ορειβάτες προέβησαν σε εργασίες καθαρισμού και απόσπασης βράχων, σε έκταση 79.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν και εκρηκτικά. Οσο για το τούνελ και το παρεκκλήσι, οι επισκέπτες θα είναι δυνατόν να τα θαυμάσουν το καλοκαίρι του 2018, όταν είναι προγραμματισμένο να ανοίξει εκ νέου η μονή. Πέραν των παραπάνω εργασιών, έχει προβλεφθεί -για την πιο ασφαλή πρόσβαση των πιστών στο παρεκκλήσι- η κατασκευή δρόμου περίπου 30 μέτρων.

ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΙΩΝΩΝ

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά αποτελεί εδώ και 16 αιώνες σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος υπήρξαν οι ιδρυτές της μονής το 386 μ.Χ. Eκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε ύψος 1.063 μέτρων, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του αγιασματικού νερού, που ανάβλυζε μέσα από έναν γρανιτώδη βράχο, κατέστησαν πασίγνωστο το μοναστήρι όχι μόνο στους χριστιανούς αλλά και στους μουσουλμάνους. Αν και υπέστη πολλές επιθέσεις, κλοπές και ασεβή συμπεριφορά, ειδικά από τους Τούρκους τους προηγούμενους αιώνες, η Παναγία Σουμελά άντεξε, παραμένοντας ακοίμητος φάρος της Ορθοδοξίας. Τον Ιούνιο του 2010 το τουρκικό κράτος έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελείται στην ιστορική μονή η λειτουργία για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα